FED pokrenuo sistem za instant plaćanje FedNow

0
223
Američka centralna banka pokrenula je novi sistem za instant plaćanje

Američka centralna banka (FED) pokrenula je novi sistem za instant plaćanje – FedNow, kako bi pomogli da svakodnevna plaćanja narednih godina budu brža i praktičnija.
U saopćenju FED-a se navodi da banke i kreditne unije svih veličina mogu da registruju i koriste ovaj alat za trenutni transfer novca za svoje klijente, svakog dana i u bilo koje doba dana.
U početku, 35 banaka i kreditnih unija koje su već usvojile FedNow, kao i Biro za fiskalnu službu Ministarstva finansija SAD, spremni su da pruže ovu uslugu. Pored toga, 16 provajdera usluga spremno je da podrži obradu plaćanja za banke i kreditne unije.
Kada budu u potpunosti dostupna, FedNow će pružiti značajne koristi za potrošače i preduzeća, kao što je brz pristup sredstvima.
Na primjer, pojedinci uz ovu uslugu mogu odmah da dobiju svoje plate i da ih koriste istog dana, a mala preduzeća mogu efikasnije da upravljaju novčanim tokovima bez odlaganja obrade.
Tokom narednih godina, klijenti banaka i kreditnih unija koji se prijave za ovu uslugu će moći da koriste mobilnu aplikaciju, web lokaciju i druge interfejse svoje finansijske institucije za brzo i bezbjedno instant plaćanje, saopćeno je iz FED-a.