Ruske banke biće isključene iz SWIFT sistema

0
505
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen: Ruske banke biće isključene iz SWIFT-a

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen večeras je na pres-konferenciji saopćila da su evropski lideri odlučili isključiti ruske banke iz SWIFT sistema kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.
Ova odluka je, kako se navodi, donesena u koordinaciji EU, odnosno Francuske, Njemačke, Italije, te Velike Britanije, Sjedinjenih Američkih Država i Kanade.
“Obavezujemo se osigurati da određeni broj ruskih banaka bude isključen iz SWIFT-a. To će ih spriječiti da djeluju širom svijeta i efektivno blokirati ruskih izvoz i uvoz”, objavila je predsjednica Evropske komisije.
Ona je dodala kako će se zalediti i imovina Ruske centralne banke.
“To uključuje i zamrzavanje njihovih transakcija. Onemogućit ćemo Rusku centralnu banku da unovči svoju imovinu”, rekla je predsjednica Evropske komisije.
Ursula von der Leyen je dodala kako se radi na tome da se ruskih oligarsima zabrani korištenje svih finansijskih sredstava na tržištima.
Podsjetimo, SWIFT je sistem za posredovanje kojim se bankama i drugim institucijama u svijetu omogućavaju finansijske transakcije. Njime je povezano više od 11.000 finansijskih institucija u više od 200 država. Ključan je za funkcionisanje ekonomije u globaliziranom svijetu. Između ostalog, države članice Evropske unije ga koriste za plaćanje ruskog plina i nafte – dva resursa koja su ključna za Rusiju.