Novalić u Klasu: Zalihe brašna i pšenice zadovoljavajuće, snabdijevanje uredno

0
417
Federalni premijer Fadil Novalić obišao je pogone kompanije Klas d.d. Sarajevo

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić obišao je kompaniju Klas d.d. Sarajevo i poručio da građani nemaju razloga za zabrinutost jer postoje dovoljne zalihe pšenice i brašna, a snabdijevanje kupaca je uredno.
“Rezerve pšenice i brašna su sasvim dostatne, ne samo njihove, nego i drugih mlinova. Rezerve Vlade FBiH su dostatne za višemjesečnu isporuku hrane u FBiH, za sve stanovnike i u tom smislu apeliramo na građane da ne stvaraju nepotrebne zalihe zato što će opskrba biti uredna. Naši proizvođači i Vlada FBiH stoje kao garant iza svega toga”, izjavio je Novalić za Fenu nakon obilaska proizvodnih pogona, te Klasovog mlina, koji je i najmoderniji mlin na Balkanu kapaciteta oko 400 tona.
Novalić je dodao da naročito apeliraju na penzionere da ne stvaraju nepotrebne zalihe i tako troše ionako nedostatna sredstva kojima raspolažu.
“Trebamo se sjetiti predhodne krize sa koronom kada su također bile vanredne kupovine i gužve u tržnim centrima, a kasnije se pokazalo da je to bilo bespotrebno jer smo upravo sa Klasom reagirali sa dodatnih 15 hiljada tona iz Srbije po berzanskoj cijeni i time otklonili sve sumnje da će biti problema u snabdijevanju. I ovaj put će biti tako”, naglasio je Novalić.
Vlada Federacije BiH će u ponedjeljak održati posebnu sjednicu na kojoj će detaljno sagledati mogućnosti i razvoj situacije izazvane dešavanjima u Ukrajini.
Budući da je velika potražnja za robama prilika da se povećaju cijene, Novalić je naglasio da je direktoru inspekcijskih službi naredio da kontroliše dosljednu primjenu odluku Vlade FBiH u vezi 17 grupa prehrambenih proizvoda, odnosno kontrole cijene i određivanje marže.
“Naredili smo da se to strogo poštuje i pazi da neko ne iskoristi ovu situaciju”, dodao je Novalić.
Klas d.d. Sarajevo kao najveća bh. prehrambena industrija, kako je kazao njen direktor Madžid Avdagić, i u dosadašnjem periodu uspješno je odgovarala na sve izazove koje je imala u BiH, počevši od 2014. godine i velikih poplava, pa 2020. godine i problema sa koronom, te danas zbog eventualnih posljedica dešavanja u Ukrajini.
“Klas svoju glavnu sirovinu, odnosno pšenicu kupuje sa tržišta koja u ovom momentu nisu ugrožena, a to su tržišta Srbije, Hrvatske i dijelom tržište Mađarske”, rekao je Avdagić u dijelu fabrike gdje je se upravo obavljao prijem pšenice.
Svaki dan se u Klas dopremi do 1.500 tona pšenice, različitog porijekla i kvalitete, koja je potrebna za dobijanje mješavina za postizanje standardnog i ujednačenog kvaliteta brašna. Avdagić je naglasio da nemaju nikakvih problema sa snabdijevanjem pšenicom i da njihovi dobavljači kontinuirano poštuju potpisane ugovore.
“Oko 20 do 25 kamiona dnevno pšenice dolazi i nema nikakvih smetnji i neće biti nestašice brašna prouzrokovane nedostatkom sirovina u BiH”, izjavio je Avdagić.
Dodao je da ovih dana imaju povećanu potražnju njihovih kupaca i da uspijevaju odgovoriti na tu potražnju.
“Naš prioritet su krajnji potrošači, stanovništvo BiH i želimo još jednom poslati poruku da nema potrebe za panikom, imamo dovoljne količine brašna i pšenice, tako da će biti nesmetano snabdijevanje trgovačkih lanaca, a samim tim i kupaca u BiH”, istakao je Avdagić.