Fed: Stres test prošle 34 najveće američke banke

0
2376
Američka centralna banka podigla referentnu kamatnu stopu za 0,25 procentna poena

Najveće 34 banke u SAD-u imaju dovoljno kapitala kako bi izdržale tešku recesiju, objavila je u četvrtak američka centralna banka – Fed.
Podaci su to iz godišnjeg ‘stres’ testa kojeg provode Federalne rezerve, a koje je američka centralna banka uvela nakon globalne finansijske krize u cilju jačanja finansijskih kapaciteta u slučaju ekonomskog usporavanja i recesije, prenosi Hina.
Banke vrše pritisak da se ta pravila omekšaju, a neke od njih su poručile da bi novi rezultati mogli olakšati uvjeravanje nadležnih da to i učine, prenosi Reuters.
Testovi Federalnih rezervi nastoje utvrditi kako bi banke s 50 milijardi dolara i više reagirale u slučaju globalne recesije, kada bi stopa nezaposlenosti porasla na 10 posto, a vrijednost imovine pala. To bi izazvalo zajedničke gubitke od gotovo 500 milijardi dolara tokom više od dvije godine, uključujući 383 milijarde dolara od zajmova, no banke imaju dovoljno kapaciteta kako bi se nosile s takvim nepovoljnim izazovima, navodi američka centralna banka.
Iz Feda navode da su od 2009. godine 34 banke u osnovni kapital ukupno dodale više od 750 milijardi dolara.
Testiranju su podvrgnute i najveće banke poput Bank of America, JP Morgan Chase i Wells Fargo.