Federalna vodna inspekcija zaustavila nezakonito vađenje šljunka iz rijeke Save

0
779
Identifikovana lica koja su u toku proteklih mjeseci nezakonito vadila šljunak (Foto: Ilustracija)

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) saopćeno je da je vodna inspekcija, uz asistenciju pripadnika policije Posavskog kantona – PS Domaljevac, uspješno okončala dvomjesečni inspekcijski nadzor po zaprimljenoj prijavi o nezakonitom vađenju šljunka iz vodotoka rijeke Save u općini Domaljevac.
U skladu sa Zakonom o vodama Federalna vodna inspekcija je u saradnji sa inspektorima Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Posavskog kantona, izvršila nekoliko inspekcijskih nadzora na obalama vodotoka rijeke Save u općini Domaljevac, o čemu je sačinjeno i više zapisnika kojima su konstatovane aktivnosti i identifikovana fizička lica koja su sukcesivno u toku proteklih mjeseci nezakonito vadila šljunak.
U toku vršenja inspekcijskih nadzora inspektori su došli do saznanja o eventualnom počinjenju krivičnog djela, te u skladu sa Zakonom o inspekcijama FBiH, o svemu obavijestili i nadležno tužilaštvo.
Uz tehničku podršku Agencije za vodno područje rijeke Save, danas se vrši mjerenje i utvrđivanje količine izvađenog šljunka, s ciljem poduzimanja daljih mjera i saniranja vodotoka rijeke Save.
Glavni federalni vodni inspektor Mirsad Smailagić istakao je da je Zakonom o vodama, vađenje materijala iz vodotoka dozvoljeno samo u obimu i na način koji bitno ne mijenja prirodne procese, ne remeti prirodnu ravnotežu ekosistema ili ne pospješuje štetno djelovanje voda, saopćeno je iz FUZIP-a.