FERK: Struja za domaćinstva neće poskupjeti, ali hoće tržišna struja

0
616
FERK za sada nije dobio zahtjeve elektroprivreda za promjenu cijene električne energije

Predsjednica Regulatorne agencije za električnu energiju FBiH (FERK) Sanela Pokrajčić izjavila je danas kako električna energija neće poskupjeti za domaćinstva, ali će porasti cijena tržišne struje.
Pojasnila je kako FERK do sada nije dobio zahtjeve za promjenu cijene električne energije niti od Elektroprivrede BiH niti od Elektroprivrede HZHB.
“I mi smo iz medija čuli kako se spremaju određena poskupljenja i to u nekim enormnim iznosima. Međutim, radi se o tržišnoj opskrbi”, kazala je Pokrajčić.
Podsjetila je kako je tržište u BiH od 2015. potpuno otvoreno i da svi kupci mogu kupovati električnu energiju na tržištu od opskrbljivača kojeg oni sami izaberu. Dodatno kupci iz kategorije domaćinstva i mali kupci pored toga što mogu birati na tržištu opskrbljivača, imaju pravo da od postojećih elektroprivreda nabavljaju električnu energiju po jasno utvrđenim cijenama na koje saglasnost daje FERK.
Podsjetimo, FERK je nadležan kada je u pitanju univerzalna usluga pod čijim okriljem su dvije elektroprivrede kao dva javna opskrbljivača, a koji su tu zadaću dobili odlukom Vlade FBiH, a mogu opskrbljivati kupce iz kategorije domaćinstva i male komercijalne kupce.
“Znači ovo najavljeno povećanje apsolutno se ne odnosi na te kupce nego se odnosi na ove druge kupce koji su priključeni na srednjem naponu, visokom naponu i javna rasvjeta”, pojasnila je Pokrajčić, dodavši kako je javna rasvjeta u niskom naponu, ali da je ona isključivo tržišna djelatnost.
Govoreći o kretanju cijena električne energije na mađarskoj berzi, Pokrajčić je istaknula kako je došlo do poremećaja na tržištu. Taj poremećaj dugo traje i niko ne zna koliko će još trajati, dodala je predsjednica FERK-a.