Nakon požara, u Zaharexu će bez posla ostati 60 radnika

0
321
Premijer Hodžić nakon požara u Zaharexu nagovijestio socijalni program zbrinjavanja radnika

U preduzeću Zaharex, čiji su pogoni izgorjeli preksinoć u požaru, bez posla bi privremeno moglo ostati oko 60 radnika. Ovo je rečeno prilikom posjete delegacije Vlade Tuzlanskog kantona, predvođena kantonalnim premijerom Kadrijom Hodžićem pogonima Zaharexa u Srebreniku.
Kako bi se ublažile posljedice požara Vlada TK će nastojati organizirati program socijalnog zbrinjavanja uposlenika koji će zbog smanjenog poslovanja kompanije na određeni period ostati bez zaposlenja.
“Nastojat ćemo da u saradnji sa Gradom Srebrenikom izradimo program socijalnog zbrinjavanja radnika koji će nažalost ostati bez posla. Također radićemo i na aktiviranju poduzetničke solidarnosti kako bismo jedan dio ovih uposlenika na određeni period uposlili u drugim preduzećima”, kazao je premijer Hodžić.
Vlasnici i direktor kompanije procjenjuju da bi, od ukupno oko 150 zaposlenih, bez posla do saniranja štete i ponovnog početka proizvodnje moglo ostati oko 60 radnika.
“Uz materijalnu štetu, koja je višemilionska, najviše smo zabrinuti za naše radnike. Njih oko 60 će, uništenjem ove proizvodne linije, privremeno biti bez zaposlenja. Već razmatramo mogućnosti da dio radnika rasporedimo na druge poslove, a za jedan dio njih nastojat ćemo da im pomognemo u zbrinjavanju jer na njih računamo da će nam trebati onog dana kad ponovno pokrenemo proizvodnju”, kazao je direktor firme Zaharex Mirnes Mehmedović.