Izgradnja Prve transverzale u Sarajevu: Objavljen tender za tunel Kobilja Glava

0
688
Adnan Šteta, ministar saobraćaja Kantona Sarajevo

U sklopu kapitalnog projekta izgradnje Prve transverzale u Sarajevu, kojim je predviđen i projekt izgradnje tunela Kobilja Glava, danas je ponuđačima koji su pretkvalifikovani u prvoj fazi postupka upućen poziv za dostavu ponuda.
“Danas je objavljen tender za tunel Kobilja Glava. Ugovor koji je predmet tenderskog postupka sastoji se od dvije sekcije, pri čemu Sekcija 1 uključuje izgradnju tunela Kobilja Glava kojeg čine dvije tunelske cijevi od kojih desna ima dužinu od 682 metara, a lijeva 678 metara. U tunel će biti instalirana najsavremenija rasvjeta, ventilacija, sistem vatrodojave i videonadzora, saobraćajne signalizacije i ostala neophodna oprema”, istakao je ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta.
Ministar je pojasnio da Sekcija 2 uključuje izradu trase kako bi se novoizgrađeni tunel povezao sa magistralnim putem M-18 u naselju Hotonj. Njena dužina iznosi oko 900 metara i na spoju sa postojećom magistralnom cestom će biti izgrađen kružni tok. Izgradnja ove sekcije podrazumijeva i regulaciju potoka Dumača, kao i izgradnju potpornih i drugih konstrukcija.
Rok za izgradnju Sekcije 1 je dvije godine, dok će Sekcija 2 biti izgrađena u roku od devet mjeseci od uvođenja izvođača na gradilišta. Obzirom da je na Sekciji 2 u toku postupak eksproprijacije, ali i aktivnosti na izmještanju gasovoda, planirano je da izvođač bude uveden na gradilište 15 mjeseci od početka radova na tunelu, kako bi se obje sekcije završile i pustile u promet istovremeno kao jedna funkcionalna cjelina.
Projekt će u potpunosti biti finansiran iz kreditnih sredstava obezbjeđenih kod Evropske banke za obnovu i razvoj.
Očekuje se da će ponude biti otvorene krajem novembra 2021. godine, nakon čega će uslijediti njihova evaluacija. Potpisivanje ugovora i početak izvođenja radova na južnom portalu tunela se očekuje početkom naredne godine.
“Projekt je od iznimne važnosti za Kanton Sarajevo jer će znatno doprinijeti smanjenju saobraćajnih gužvi na sjevernom ulazu u Kanton i Grad Sarajevo iz smjera Vogošće”, naglasio je ministar Šteta.
Podsjećamo, ranije su pretkvalifikovane sljedeće kompanije i konzorciji: Euro-Asfalt d.o.o. Sarajevo – Bosna i Hercegovina, Limak Insaat Sanayi Ve Ticaret A.S. – Turska, Konzorcijum Azvirt Limited Liability Company – Azerbejdžan i Hering d.d. Široki Brijeg – Bosna i Hercegovina, Cooperativa Muratori & Cementisti – C.M.C. di Ravenna Societa Cooperativa – Italija, Konzorcij Strabag AG – Austrija & STRABAG d.o.o. Zagreb – Hrvatska, te Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret A.S. – Turska.