Vlada FBiH: Budžetski korisnici dobiće novčanu pomoć od 1.260 KM

0
45
Vlada FBiH donijela Program javnih investicija Federacije BiH 2024-2026. godina

Povodom medijskih navoda vezanu uz Odluku Vlade Federacije BiH (donesenu 18. decembra) o izdvajanju sredstava u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija, iz Vlade BIH je saopćeno da ova odluka isključuje izabrane dužnosnike i nosioce izvršnih funkcija.
Odluka je donesena u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca i njome kojom se propisuje da se iz Budžeta FBiH izdvajaju sredstva u svrhu isplate jednokratne pomoći zaposlenicima organa uprave i drugih organizacija koji plaću primaju putem Jedinstvenog računa Budžeta FBiH.
Također, Odlukom je propisano da će se isplata sredstava izvršiti u skladu sa Uredbom o isplati pomoći od strane poslodavca u visini od 1.260 KM po zaposleniku, a pravo na isplatu jednokratne pomoći ostvaruju zaposlenici, koji su bili u radnom odnosu u momentu stupanja na snagu ove odluke.
Finansijska sredstva potrebna za realizaciju ove odluke osigurat će se u okviru odobrenog Budžeta FBiH za 2023. godinu predviđenog za isplatu plaća i naknada zaposlenih, te kroz preraspodjele između budžetskih korisnika.