Finalni ugovor o kreditiranju projekta TE Tuzla-Blok 7 biće potpisan krajem novembra

0
5833
Ministar Šarović razgovarao sa predstavnicima vodećih kineskih kompanija

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović primio je danas predsjednika vodeće Kineske osiguravajuće korporacije Sinosure Wang Yi -a te predstavnike velikih kineskih kompanija iz oblasti energetike i građevinarstva, na čelu sa zamjenikom predsjednika kineske kompanije China Energy Engineering Group Yu Gang-om, kao i generalnim direktorom za međunarodnu saradnju kompanije Gezhouba – Lyu Zexiang-om.
Sinosure, prva osiguravajuća kuća u svijetu, povezana sa 200 međunarodnih banaka, važan je partner BiH za provođenje ključnih energetskih projekata. Za dosadašnje projekte obezbijedili su 1,2 milijarde garancije ali je iskazan interes i za projekte TE Gacko, autoput Glamočani – Mliništa, projekat HE Dabar i TE Kamengrad.
“Primjer dobre saradnje sa kineskim bankama i kompanijama svakako je završeni projekat TE Stanari“, istakao je ministar Šarović naglašavajući da je ‘pred nama više projekata koji su veoma značajni i za koje vjeruje da će biti otklonjene sve prepreke u realizaciji’.
Na sastanku je izraženo očekivanje da će, uz zajedničke dodatne napore, u naredna dva mjeseca biti finaliziran projekat TE Tuzla-Blok 7, odnosno da će na Samitu premijera ’16+1′, 28. novembra u Budimpešti biti potpisan finalni ugovor o kreditiranju, kako bi se krenulo u realizaciju jednog od najvećih poslijeratnih projekata u BiH.
Dogovoreno je i da uskoro bude potpisan memorandum o saradnji dvije zemlje, čime će Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH postati ključna kontakt tačka za saradnju sa BiH.

Kinezi žele finansirati i graditi prometnu infrastrukturu u BiH

Ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko susreo se danas u Sarajevu sa delegacijom kineske kompanije China Energy EngineeringCorporation (CEEC), na čelu sa potpredsjednikom Yu Gangom.
Predstavnici CEEC-a su izrazili veliku zainteresiranost za saradnju sa bh. firmama koje projektuju, izvode i nadziru radove iz oblasti prometne infrastrukture.
Također, izrazili su spremnosti da učestvuju na projektima vezanim za Koridor 5c, a u BiH traže strateške partnere kada su u pitanju prometna i energetska infrastruktura.
Kao ilustraciju ozbiljnosti namjera CEEC-a i kapacitetima ove kompanije Yu Gang je naveo da u Pakistanu, na primjer, imaju investiciju vrijednu milijardu američkih dolara.
Ministar Jusko je pozdravio namjere CEEC-a i istakao kako je od velike važnosti to što CEEC kod izvođenja radova na konkretnim projektima koristi domaću radnu snagu, odnosno u našem slučaju bi zapošljavala radnike iz BiH.