Finansijska podrška Općine Novi Grad Sarajevo za 31 početnika u biznisu

0
462
Načelnik Efendić potpisao ugovore sa 31 novim samostalnim poduzetnikom o sufinansiranju troškova

U prethodne tri godine, od kada se provodi podsticajna mjera sufinansiranja troškova samostalnih poduzetnika – početnika u biznisu, Općina Novi Grad Sarajevo sufinansirala je troškove poslovanja za više od 300 novih obrtnika, onih koji su se i u vremenu pandemije odlučili da registruju vlastitu djelatnost.
Sa 31 novim samostalnim poduzetnikom danas je načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić potpisao ugovore o sufinansiranju troškova njihovog poslovanja.
Posebno raduje činjenica da ni situacija uzrokovana pandemijom koronavirusa nije obeshrabrila mlade ljude da pokrenu vlastiti biznis i sebi osiguraju radno mjesto. Takvih je u općini Novi Grad, iz godine u godinu sve više, a polovina njih, želi se baviti zanatskim, obrtničkim djelatnostima, od popravke bijele tehnike, kućnog namještaja, pružanja konsultantskih usluga u oblasti javnih nabavki, zatim proizvodnje odjeće i sl.
Ovom podsticajnom mjerom Općina će dvije godine sufinansirati troškove njihovog poslovanja i na taj način olakšati im rad u prve dvije godine od pokretanja biznisa. Radi se o jednoj od mjera, kojom ova lokalna zajednica pomaže razvoj privrede, odnosno povećanja broja održivih biznisa i kreiranja novih radnih mjesta na svom području. Namijenjena je isključivo novoregstriranim obrtnicima, trgovcima i ugostiteljima.
“Novi Grad je veliko tržište sa oko 130.000 ljudi i povoljno mjesto za svaki biznis ili bilo koju poslovnu ideju. Ovo je jedan način da mi podržimo ljude u tome, da prve dvije godine imaju izvjesnu finansijsku injekciju Općine, koja se uplaćuje kvartalno, tako da je to veliko olakšanje za njih da bi uspjeli u onome što rade”, rekao je načelnik Efendić:
On je dodao da se radi o jednom od rijetkih programa gdje nema posebne konkursne procedure. Dovoljno je da ispune uslove da registriraju obrt, predaju dokumentaciju i bit će uvršteni u listu za podršku Općine.