Vlada FBiH šalje Finansijsku policiju u Željezaru Zenica

0
889
Sjednica Vlade Federacije BiH održana je u Sarajevu (Foto: Arhiv)

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Sarajevu zadužila Finansijsku policiju FBiH da izvrši uvid u privrednom društvu Željezara d.o.o. Zenica, ispita i utvrdi činjenično stanje, te na osnovu toga poduzme mjere i aktivnosti i o tome informira Vladu FBiH.
Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je da s menadžmentom ArcelorMittal Zenica d.o.o., stečajnim upraviteljem i predstavnicima radnika Željezare Zenica organiziraju zajednički sastanak i daju adekvatan prijedlog rješenja.
Istovremeno, federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić danas je informirao Vladu FBiH da ovo ministarstvo svakodnevno šalje Poreznoj upravi FBiH spiskove radnika koje je dobilo od prethodne uprave Željezare, kako bi, u skladu sa Zakonom, za 97 radnika bio uvezan staž.
Podsjetimo, radnici Željezare Zenica štrajkom već duže vrijeme traže svoja prava, te su od sedmog mjeseca prošle godine prestali raditi zbog blokade žiro računa. Polovinom januara ove godine je u Željezari Zenica otvoren stečajni postupak.
Sklopljeni Ugovor ArcelorMittala s dvije privatne firme koje će obavljati usluge ishrane radnika ove kompanije dodatno je otežao stanje i povećao akumulaciju nezadovoljstva radnika Željezara Zenica.

Prima Commercu i Rama-Glasu kredit od 749 hiljada KM

Vlada Federacije BiH dala je prethodne saglasnosti na prijedloge rješenja o dodjeli dijela sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2017. godinu privrednim društvima Prima Commerce d.o.o. Zenica, u iznosu od 500.000 KM, te Rama-Glas d.o.o. Sarajevo, u iznosu od 249.000 KM.