U februaru počinje montaža čelične konstrukcije na mostu Svilaj

0
931
Ministar Jusko sa saradnicima posjetio općinu Odžak i gradilište mosta SvilajMinistar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko sa saradnicima posjetio je Općinu Odžak i gradilište mosta Svilaj.
U Općini Odžak, općinski načelnik Jakov Ivanković je upoznao ministra Juska s aktuelnim dešavanjima, s posebnim naglaskom na ukupne pozitivne pokazatelje nakon početka radova na mostu Svilaj, plan izgradnje poslovne zone u blizini mosta te veliko zanimanje investitora nakon početka radova.
Nakon sastanka, zajedno s općinskim načelnikom Ivankovićem, ministar Jusko je obišao gradilište mosta Svilaj. Prilikom obilaska, voditeljicagradilišta je informirala prisutne da se radovi na izgradnji mosta izvode u skladu sa dinamičkim planom.
Krajem januara ove godine bit će realizirano nešto manje od 40% ukupnog projekta. Okončani su svi pripremni radovi, dok je dio radova na donjem ustroju mosta u potpunosti okončan. Kad je riječ o gornjem ustroju mosta, konstatirano je da je nabavljeno svih 5.300 tona čelika za koje je pripremljena radionička dokumentacija. Od nabavljenih 5.300 tona, u pozicije je izrezano 974 tone, od kojih je 256 tona dovršeno, odnosno sklopljeno u gotove elemente. Isporuka čelične konstrukcije na gradilište je započela 20.1.2018. a početkom februara očekuje se početak montaže čelične konstrukcije.
Zaključujući radnu posjetu, ministar Jusko je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u ovom trenutku ne postoje naznake okolnosti koje bi mogle utjecati na dovršetak radova, planiran za 28. maj 2019. godine, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.