Građani BiH i Turske prelazit će državne granice samo sa ličnom kartom

0
292
Delegacija Turske na čelu sa predsjednikom Erdoganom na sastanku sa članovima Predsjedništva BiH (Foto: AA)

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan najavio je danas u Sarajevu da će građani Bosne i Hercegovine moći da putuju u Tursku samo sa ličnom kartom.
“Nastavljamo pružati našu razvojnu pomoć BiH i radimo na tome da se započne međusobno putovanje sa ličnim kartama između dvije zemlje. Donijeli smo tu odluku, naši ministri spoljnih poslova će ispoštovati procedure, a nakon toga ćemo iz Turske u BiH i iz BiH u Tursku putovati samo sa ličnim kartama”, rekao je Erdogan nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH.
On je dodao da će Turska sličan sporazum sutra potpisati i sa Srbijom, a ranije su to uradili sa Bugarskom.
Erdogan je naveo da je na sastancima razgovarano i o tome šta može da se uradi kako bi bila unapređenja trgovina BiH i Turske, koja je dostigla 876 miliona dolara, uz povećanje od gotovo 35 posto prošle godine, te da se povećaju ulaganja.
“Veliku važnost pridajemo projektu autoputa Sarajevo-Beograd, čije smo temlje postavili 2019. godine”, rekao je Erdogan i dodao da su date instrukcije Ziraat banci za prevazilaženje finansijskih problema koji su se pojavili.
Turski predsjednik je naglasio da je autoput ‘mirovni projekat’ koji će povezati ne samo zemlje regiona, već i narode, te izrazio uvjerenje da današnja posjeta turske delegacije BiH daje zamah ovom projektu.