FIPA izabrala 16 vodećih stranih investitora u BiH, za dvije godine uložili 169 miliona KM

0
327
Najveće investicije od 166,5 miliona KM odnosile su se na trgovinu na malo

Agencija za unapređenje stranih investicija (FIPA) u BiH večeras je izabrala 16 najznačajnijih stranih investitora u BiH koji su u prošloj i ovoj godini ukupno uložili 169 miliona KM.
Izabrano je 10 investitora koji su u 2020. godini u BiH ukupno uložili 105 miliona KM i zapošljavaju 1.098 ljudi, te šest investitora koji su u ovoj godini uložili oko 64 miliona KM, a zapošljavaju 1.520 radnika.
Prema podacima Centralne banke BiH, u prvom polugodištu ove godine registrovana su 766,2 miliona KM stranih investicija, dok su u cijeloj prošloj godini ukupno investirana 678,2 miliona KM.
Direktorica FIPA-e Milica Marković rekla je novinarima da se manifestacija ‘Izbor najznačajnijeg investitora u BiH’ za 2020. i 2021. godinu organizuje kako bi zahvalili investitorima za koje je procijenjeno da su ostvarili najbolje rezultate, navodi agencija Srna.
Kada je riječ o kriterijumima koji se uzimaju u obzir prilikom izbora najznačajnijih investitora, Marković je pojasnila da je najbitnije da posluju pozitivno, a da se u obzir uzimaju ukupan dohodak koji su ostvarili i broj radnika koje su zaposlili.
Direktor firme za proizvodnju obuće Alpina-Bromy iz Tešnja Suad Rošo rekao je da je ovaj kolektiv u prošloj godini sa slovenačkom firmom Alpina žiri u proizvodnju uložio pet miliona KM, te zaposlio još 80 radnika.
Za prošlu godinu nagrađene su kompanije iz različitih privrednih grana, i to Temax iz Orašja, Alpina-Bromy iz Tešnja, Privredni preporod iz Banje Luke, Koala Automotive iz Tuzle, Društvo monti i Cine Star iz Sarajeva, Longwood iz Cazina, Symphony iz Istočnog Sarajeva, Hidraulika flex iz Laktaša, te Sarajevski kiseljak iz Kiseljaka.
Kompanije koje su nagrađene za ovu godinu su Eco Energy iz Gračanice, AFT Bosnia iz Živinica, Cablex BH iz Laktaša, Virgin pulse i Transcom WorldWide iz Tuzle, te Cineplexx BH iz Sarajeva.
Izbor najznačajnijih stranih investitora organizovan je u prostorijama kompanije Greenpark by Symphony na Trebeviću.