Delegacija Vlade FBiH u Posavskom kantonu: U fokusu izgradnja autoceste Orašje-Brčko-Tuzla i plinifikacija

0
313
Delegacija Vlade FBiH u razgovoru sa zvaničnicima Posavskog kantona

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić u Orašju je održao sastanak s premijerom Posavskog kantona Đurom Topićem, a posjeta ovom kantonu je sastavni dio aktivnosti pred Novu godinu kada formatiraju budžet za narednu godinu.
“Kolege iz Posavskog kantona su nam kazale šta je to za njih bitno, a to su posebno poljoprivreda, vodoprivreda i drugo. Orašje postaje interkonektivno, ovdje smo planirali i autocestu dovesti s juga na sjever i plinovod”, naveo je premijer Novalić, te naglasio važnost Posavskog kantona i u smislu raspodjele javnih prihoda i transfera.
Premijer Posavskog kantona Đuro Topić kazao je da je sastanak bio prilika da se razgovara o planu izgradnje buduće autoceste Orašje-Brčko-Tuzla, planu plinifikacije i potrebe za izgradnjom plinovodne mreže na području ovog kantona, kao i drugim temama bitnim za ovaj kanton. Dodao je da je to prvenstveno poljoprivreda gdje i dalje očekuju značajnu podršku Vlade FBiH preko resornog ministarstva poljoprivrednim proizvođačima u okolnostima poskupljenja svih repromaterijala u poljoprivredi.
“Također, nastavak ulaganja i izgradnje vodoprivrednih objekata, podršku u izgradnji poduzetničkih zona prvenstveno na podučju Odžaka gdje se otvara nova perspektiva otvaranjem autoceste i mosta na Svilaju, kao i podršku jačanju tog prelaza što se tiče robnog prometa”, naveo je Topić.
Izrazio je zahvalnost Vladi FBiH na podršci koju je kanton imao prošle i ove godine kada je riječ o grantu nižim nivoima koji su bili bitni za održavanje budžetske stabilnosti tog kantona, dodajući da se nadaju nastavku te podrške i u budućnosti.
Na sastanku su učestvovali federalni ministri prometa i komunikacija Denis Lasić, energije, rudarstva i industrije Nermin Đindić i pravde Mato Jozić, te predsjednik Skupštine Posavskog kantona Blaž Župarić, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja PK Dragutin Živković, ministar prometa, veza i zaštite okoliša PK Anes Osmanović i ministar pravosuđa i uprave PK Pero Radić.