FlyBosnia planira uvođenje linije iz Ciriha za četiri bh. grada

0
550
FlyBosnia će obavljati letove iznajmljenim avionom Airbus A320

Aviokompanija FlyBosnia planira od ljeta ponovo pokrenuti operacije nakon skoro godinu dana pauze, s tim da će ovaj put glavni fokus biti na evropskim destinacijama, a ne Bliskog istoka.
Kako prenosi portal ‘Flying Bosnian’, avioprevoznik, koji trenutno nema avion u svojoj floti, će iznajmiti avion Airbus A320 i uvesti letove sa četiri bosanskohercegovačka aerodroma – Sarajevo, Tuzla, Banja Luka i Mostar.
FlyBosnia će povezati Cirih iz sva četiri bh. grada, kao i Ženevu iz Sarajeva i Mostara, dok će nuditi jednosmjerne letove iz Sarajeva za Beograd i Zagreb, te jednosmjernu uslugu od glavnog grada Srbije i Hrvatske do Mostara.
Većina letova obavljat će se u W formaciji između Bosne i Hercegovine i Švicarske. Karte za njih su već u prodaji preko lokalnog švicarskog turoperatora, dok bi FlyBosnia trebala početi svoju prodaju sljedećeg mjeseca.
Letovi bi trebalo da počnu na početku ljetne sezone 2022. odnosno 29. marta. Ukoliko bi se ovi letovi odvijali po planu, FlyBosnia bi se direktno takmičila sa Swiss-om na letovima između Ciriha i Sarajeva, kao i sa Air Serbia-om i Croatia Airlines-om na letovima od glavnog grada Bosne i Hercegovine prema Beogradu i Zagrebu, piše portal Ex-Yu Aviation.
Aviokompaniju FlyBosnia je osnovala Al Shiddi Group iz Saudijske Arabije. Saudijski konglomerat posluje u BiH od 2006. godine i najveći je arapski investitor u zemlji.
FlyBosnia je u početku letjela za Saudijsku Arabiju, Kuvajt i Bahrein, koristeći veliku ljetnu potražnju između Zaljeva i BiH. Međutim, kasnije je bezuspješno pokušao opsluživati i destinacije u Evropi. Konačno, pandemija koronavirusa dovela je do toga da je FlyBosnia obustavila sve komercijalne operacije i aviokompanija se od tada bori da obnovi letove.