Nakon 12 godina: FlyBosnia povezala Sarajevo sa Londonom

0
686
Putnici iz Londona avionom Airbus A319 kompanije FlyBosnia sletjeli na Aerodrom Sarajevo

Aviokompanija FlyBosnia povezala je Sarajevo sa Londonom, što nakon 12 godina predstavlja prvu zračnu vezu između glavnih gradova BiH i Ujedinjenog Kraljevstva.
London, inače, kao jedan od najvažnijih svjetskih centara političke moći, kulture, obrazovanja, mode, sporta i turizma, privlači blizu 30 miliona posjetilaca svake godine, što ga čini najposjećenijim gradom u Evropi.
Prvi avion na ovoj ruti – Airbus A319 nove generacije poletio je sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo jutros u 7 h, te se nakon ceremonije koja je upriličena po slijetanju na londonskom aerodromu Luton vratio u Sarajevo u 14,10 sati.
FlyBosnia je na ovom promotivnom letu organizirala dolazak oko stotinu predstavnika medija, turističkog sektora i srodnih grana iz Velike Britanije i oni će u Bosni i Hercegovini boraviti idućih nekoliko dana upoznavajući se sa prirodnim ljepotama, sportskim sadržajima, gastronomskim ponudama, te drugim turističkim sadržajima naše zemlje.
FlyBosnia će redovne letove na ovoj liniji i avionom Airbus A319 otpočeti već od iduće sedmice. Letovi će se u prvom periodu odvijati tri puta sedmično, a FlyBosnia planira u narednih godinu dana na ovoj liniji uspostaviti letove svakog dana u sedmici.

Ambasador Field: Uspostava letova između dvije zemlje biće korisno za turizam i poslovne veze

Ceremoniji je prisustvovao i britanski ambasador u BiH Matthew Field, koji je naglasio da će uspostavljanje letova između dvije zemlje biti korisno za turizam, poslovanje i jačanje veza.
Direktor Međunarodnog aerodroma Sarajevo Armin Kajmaković istakao je da uspostavom ove linije aerodrom nastavlja korporativni rast na svim poljima, što direktno doprinosi jačanju ekonomske slike zemlje i razvoju turističkih potencijala, ali i omogućava bh. građanima sve širi izbor kada su u pitanju evropske i svjetske destinacije.