FMF: Poslodavci će radnicima moći isplatiti jednokratnu pomoć bez plaćanja poreza

Pravilnikom se propisuje i porezno rasterećenje ograničenog trajanja za obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu

0
514
Federalno ministarstvo finansija će naloge za isplatu dječijeg dodatka pustiti 15. novembra

Federalno ministarstvo finansija (FMF) saopćilo je da je donijelo Pravilnik o dopuni Pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim se uređuje izuzimanje od obaveze plaćanja poreza na dohodak jednokratnih pomoći iz Uredbe o pomoći stanovništvu uslijed rasta indeksa potrošačkih cijena koju je Vlada Federacije BiH donijela na sjednici održanoj 7.7.2022. godine.
Uredbom je propisano da poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći zaposleniku, isključivo na njegov transakcijski račun, u visini do 1.080 KM do 31.12.2022. godine. Navedena pomoć, isplaćena pod uslovima utvrđenim Uredbom, se ne smatra plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu, te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa.
Pored toga, ovim pravilnikom se propisuje porezno rasterećenje ograničenog trajanja za obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu, tako što se umanjuju propisani mjesečni paušalni iznosi poreza na dohodak za 50 posto, do 31.12.2022. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.