FMROI: Za podršku mladim poduzetnicima povratnicima 654 hiljade KM

0
16677
Ministar Ramić i 47 odabranih korisnika iz 14 općina i gradova iz RS potpisali ugovore za podršku u razvoju biznisa

Federalni ministar raseljenih osoba i izbejglica Edin Ramić i 47 odabranih korisnika iz 14 općina i gradova iz Republike Srpske danas su u Tesliću potpisali ugovore za podršku povratnicima u razvoju početnih biznisa. Vrijednost potpisanih ugovora iznosi 654.218,86 KM.
“U 2022. godini se na javni poziv prijavilo 148 poslovnih subjekata iz oba entiteta i Brčko Distrikta BiH, što je najveći broj aplikanata do sada i veći je za 15% i u odnosu na prošlu godinu, a udvostručen u odnosu na ranije. Posebno nas raduje da su 34% od ukupnog broja korisnika žene poduzetnice, a čak 45% mlađe životne dobi do 35 godina. Zastupljen je vrlo širok dijapazon različitih djelatnosti od proizvodnih djelatnosti i tradicionalnih starih zanata, do turističkih, transportnih i usluga u IT sektoru. Realizacijom potpisanih ugovora dajemo novu vrijednost za 14 povratničkih sredina u RS”, kazao je ministar Ramić.
Ugovore su potpisali korisnici projekta iz Bijeljine, Banja Luke, Dervente, Doboja, Foče, Istočnog Mostara, Kotor-Varoši, Modriče, Osmaka, Prijedora, Teslića, Ugljevika, Vukosavlja i Zvornika.
Inače, Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica ovaj vid podrške pruža od 2017. godine, a kroz program je do 2021. godine podržano 270 startup firmi, za što je Federalno ministarstvo izdvojilo više od 2,1 miliona KM.
Pravo učešća imaju pravne i fizičke osobe, poslovni subjekti ili obrtnici/preduzetnici koji su u početnoj fazi poslovanja (maksimalno do 18 mjeseci), u vlasništvu povratnika, s prebivalištem u povratničkim zonama na području FBiH, RS i Brčko Distrikta.