BiH i zemlje regiona planiraju da u svemir pošalju zajednički satelit SESA

Osnovana Svemirska Asocijacija Jugoistočne Evrope

0
580
Mostarski CERIT dio Svemirske asocijacije jugoistočne Europe

Višegodišnja regionalna težnja za udruživanjem konačno je realizovana 27. juna osnivanjem SESA – Southeast European Space Association (Svemirska Asocijacija Jugoistočne Evrope) – koja je 1. jula već imala prvi radni zajednički sastanak, a 10. jula definisala i zajedničku strategiju djelovanja i počela s njenom realizacijom.
Ovu asocijaciju čine ispred Bosne i Hercegovine CERIT – Centar za edukaciju i robotiku, inovacije i tehnologiju iz Mostara Anes Hadžiomerović, Deni Ajanić, Armin Đidelija kao i Sanel Babić (USA – United Launch Alliance), ispred Srbije Komiteta za razvoj svemirskog programa (CSPD) Dušan Radosavljević i Ivana Radojičić, ispred Crne Gore Montenegro space Research iz Podgorice Nikola Perović, Nina Drakulić i Filip Jovanović, ispred Hrvatske Adriatic Aerospace Association iz Zagreba Slobodan Danko Bosanac i Danko Kočić, te ispred Sjeverne Makedonije Centar za inovacije i tehnološki razvoj NAVIA iz Skoplja Alen Kuljevan, kao i istaknuti pojedinci iz navedenih zemalja.
Cilj je, kako kažu razvoj kapaciteta i ljudskih resursa u oblasti svemirskog inženjeringa u čitavom regionu, za opšte dobro. Tako će Bosna i Hercegovina s kolegama iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Sjeverne Makedonije, zahvaljujući razumijevanju i podršci indijskih partnera (Indian Technology Congress Association – ITCA) zajedno krajem ove godine sa Indijskom Svemirskim Agencijom (ISRO) lansirati u svemir zajednički SESA satelit.
Do sada su, ističu u SESA, sve države-članice radile samostalno. Shvatili su, ipak, da zajedno mogu mnogo više, da pojedinačna postignuća nisu dovoljno brza i da zajedno mogu da postignu i više i za mnogo kraće vreme, kako bi građani regiona što prije osjetili benefite saradnje i upotrebe svemirske tehnologije. Ova inicijativa u međunarodnim krugovima naišla je na odobravanje. Prvenstveno iz Indije, koja će u sklopu proslave 75 godina nezavisnosti lansirati u svemir 75 satelita, od kojih će jedan biti SESA-in. Satelit će tako nositi logo SESA, a sve organizacije aktivno rade na priključivanju projektima koje je svaka od ovih organizacija pojedinačno počela.
Iz CERIT-a ističu da su ponosani na izvrsnu saradnju sa Sanelom Babićem, koji je pokazao nesebičnu želju da pomogne tim iz BiH sa svojim znanjem i iskustvom, inače raketnim naučnikom iz USA koji je zaposlen u United Launch Alliance (ULA). Također, Sanel je sa Patriotski Fenjer Fond-om, na čijem je čelu, prošle godine pomogao prvake na Međunarodnoj robotičkoj olimpijadi FIRST Global Challenge 2021 Discover&Recover sa 3in1 – 3D printerom, laserskim graverom i CNC glodalicom.
Sa srbijanske strane, najvažniji projekat je onaj vezan za satelitsko nadgledanje površinskih voda u svijetu i strateško partnerstvo s Indijom (ISRO) i Rusijom (Roskosmos), dok Hrvatska organizacija ima blisku saradnju s evropskom svemirskom agencijom (ESA), kao i s Kineskom nacinalnom svemirskom administracijom (CNSA). Crnogorska organizacija sjajno sarađuje sa stručnjacima iz ove oblasti iz Velike Britanije. Makedonska NAVIA visoko rangirana u razvoju tehnologije za dronove.
Mnogi od članova iz svih zemalja nekadašnje Jugoslavije imaju bazu propelantne proizvodnje za raketno modelarstvo, kao i dugotrajne naučne i lične kontakte s istaknutim članovima svjetske svemirske naučne i praktičarske, modelarne, zajednice, i te veze će pomoći novouspostavljenoj asocijaciji Jugoistočne Evrope da brže i lakše iskorači u svemir.
Jedan od najvažnijih koraka na putu do svemira jeste obrazovanje onih koji će koračati. CERIT će krenuti sa razvojem CanSat projekta, tj. raketni program sa inostranim partnerima – sistem obučavanja školaraca i studenata osnovama raketnog modelovanja i izrade malih satelita. Oni će da uče kako da sklapaju mini satelite (CanSat), kako da ih opremaju svim podsistemima koje imaju i pravi veliki sateliti, lansiraju ih na nekoliko stotina metara i očitavaju telemetrijske podatke koje sateliti šalju prilikom spuštanja padobranom.
Ovaj program sada je dio zajedničkog naslijeđa SESA i po njegovim postavkama obučavat će se osnovci, srednjoškolci i studenti kako u BiH, tako i u Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, ali po pravilima koje će države samostalno definisati u skladu sa svojim potrebama.
Sve SESA države zajedno će učestvovati na finalu svetskog CanSat/Raketnog šampionata (World CanSat/Rocketry Championship – WCRC) koje će se održati od 25. do 27. septembra u Novom Sadu, i u kojem će učestvovati takmičari iz cijelog svijeta.
U toku je postavljanje zemaljskih stanica (antena) širom država bivše Jugoslavije, namijenjenih za komunikaciju sa satelitima. Ovaj projekat trebalo bi da se okonča krajem godine i to je uvjet za treću i najveću aktivnost – slanje zajedničkog satelita SESA, s posebnom misijom. Ove antene nisu za jednokratnu upotrebu, one će komunicirati i s postojećim satelitima i koristiti za obrazovanje učenika i studenata. Na ovaj način region će konačno biti pokriven antenama, a zemaljske stanice biće stavljene na raspolaganje i drugim zemljama na planeti, jer naš prostor ima sjajnu poziciju u odnosu na prelet satelita.