Srbija povećala udio u Air Serbiji, a Ethiad smanjio na 18%

0
523
Vlada Srbije povećala udio u aviokompaniji Air Serbia

Na osnovu ugovora između Ministarstva privrede i Air Serbije, danas je izvršena dokapitalizacija ove aviokompanije, pri čemu je država Srbija povećala svoj vlasnički udio sa dosadašnjih 51 na 82 posto, dok je udio Etihad Airwaysa umanjen sa 49 na 18 posto, saopšteno je iz Air Serbia.
Povećanje osnovnog kapitala Društva, poduzeto je u cilju otklanjanja poremećaja prouzrokovanih pandemijom Covid-19.
Generalni direktor Air Serbije Dankan Nejsmit zahvalio je Vladi Srbije na podršci nacionalnoj aviokompaniji u prevazilaženju prepreke u poslovanju uzrokovane pandemijom koronavirusa u najtežoj godini u istoriji putničkog aviosaobraćaja.
On je dodao da su na taj način stvorene osnove za dalje nesmetano poslovanje i da će, uz temeljne mjere racionalizacije poslovanja kompanije koje su već uveliko u toku, Air Serbija moći da prevaziđe teškoće i nastavi da pruža direktan i indirektan doprinos srbijanskoj ekonomiji, prije svega saobraćaju i turizmu.
Dokapitalizacija nacionalne aviokompanije poduzeta je na zahtjev Air Serbija, u skladu sa uredbom Vlade Srbije iz oktobra 2020. godine, kojom se predviđa mjera dokapitalizacije privrednih subjekata pogođenih pandemijom.