FMRŠP objavilo Pravilnik za model ruralnog razvoja: Podnošenje zahtjeva za novčane podrške do 5. augusta

0
166
FMRŠP objavilo Pravilnik za model ruralnog razvoja s rokovima i uslovima za novčane podrške

Iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva saopćili su da se na web stranici Ministarstva (fmpvs.gov.ba) nalazi obavijest za potencijalne korisnike o uslovima i rokovima za podnošenje zahtjeva za podršku po modelu ruralnog razvoja u 2023. godini.
“Predmet ove obavijesti je upoznavanje potencijalnih korisnika novčane podrške sa uslovima i rokovima za podnošenje zahtjeva za podršku po modelu ruralnog razvoja iz Programa novčanih podrški u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2023. godinu. Informacije o korisnicima, općim i posebnim uslovima koje moraju ispunjavati korisnici novčane podrške po modelu ruralnog razvoja u 2023. godini, prihvatljivim ulaganjima, prihvatljivim i neprihvatljivim troškovima, minimalnoj i maksimalnoj vrijednosti ulaganja, osnovnom i dodatnom iznosu podrške, mjerama i dokumentima koje treba priložiti uz obrazac zahtjeva nalaze se u Pravilniku o uslovima i načinu ostvarivanja novčane podrške po modelu ruralnog razvoja objavljenom u Službenim novinama FBiH (broj 52/23)“, navedeno je u obavijesti Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.
Također, iz Ministarstva navode da su kroz Pravilnik precizirani uslovi za ostvarivanje podrški za ulaganja u poljoprivredne mašine i priključne uređaje, ulaganja u poljoprivrednu opremu za biljnu proizvodnju, stočarstvo ili ribarstvo, zatim ulaganja u rasplodnu stoku, u građevinske objekte na porodičnim gazdinstvima, u podizanje višegodišnjih nasada, te ulaganja u pripremu za legalizaciju građevinskih objekata i ispunjavanje okolišnih standarda, kao i ulaganja u građevinske objekte i opremu za prehrambenu industriju, ulaganja putem kreditne linije Razvojne banke FBiH i ulaganja u certificiranje organske proizvodnje.
Iz Ministarstva poljoprivrede skrenuli su pažnju na potrebu ažuriranja podataka transakcijskih računa korisnika u Registru poljoprivrednih gazdinstava i klijenata s ciljem pravovremene isplate sredstava na račune korisnika.
Krajnji rok za podnošenje zahtjeva za podršku je 5.8.2023. godine, osim za ulaganja finansirana putem kreditne linije Razvojne banke FBiH za što je krajnji rok 1.8.2024. godine, saopćeno je iz Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.