Strani investitori zainteresirani za ulaganje u projekte putne i željezničke infrastrukture u FBiH

0
128
Novalić i Džafić razgovarali sa predstavnicima kompanije ERG International Group

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i direktor JP Željeznice Federacije BiH Enis Džafić razgovarali su danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu sa predstavnicima kompanije ERG International Group. Teme sastanka bile su potencijalne investicije u putne i željezničke infrastrukturne projekte u Federaciji BiH.
Osnivač i predsjednik Upravnog odbora ERG International Group Sani Erbilgin, generalni direktor Murat Dedeoglu, te regionalni direktor za Istočnu Evropu Milan Gajić, predstavljajući ovu korporaciju, istakli su da se radi o kompaniji koja je osnovana kao izvorno turska, a danas posluje na međunarodnom nivou putem podružnica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Austriji, Italiji. Bavi se inženjeringom, izgradnjom i upravljanjem velikim infrastrukturnim projektima, te radi na principu finansiranja, projektiranja i izvođenja radova.
Premijer Novalić informirao je međunarodne investitore da su glavni razvojni ciljevi Vlade FBiH izgradnja infrastrukture, energetska tranzicija i ekonomski rast. Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, upoznao ih je sa detaljima gradnje autoputa na Koridoru 5c, te akcentirao Vladine prioritete na izgradnji budućih brzih cesta. Poseban interes iskazan je za gradnju brze ceste Tuzla – Brčko, koja je ujedno i dio budućeg autoputa Sarajevo – Beograd.
“Mi želimo pronaći izvore finansiranja kako bi se krenulo u realizaciju projekata gradnje brzih cesta i koristit ćemo sve mogućnosti da se to što prije desi. Na sjeveru i istoku to su Tuzla – Brčko, uz produžetak na Orašje prema Republici Hrvatskoj. Na sjeverozapadu zemlje to je brza cesta za bihaćku regiju, zatim na juzgozapadu, te jugoistoku zemlje do Jadransko-jonske ceste. No, za nas je sada prioritet cesta Tuzla – Brčko – Orašje, jer obuhvata područje sa najbrojnijim stanovništvom u Federaciji”, naglasio je premijer Novalić.
Predstavanici ERG International Group potvrdili su spremnost da na osnovu današnjeg razgovora i datih informacija narednih dana razmijene i tehničke podatke o određenim projektima, te predlože Vladi FBiH potpisivanje inicijalnog dokumenta, kao osnove za buduću partnersku saradnju.
Inače, kada je riječ o željezničkoj infrastrukturi, investitori su na današnjem sastanku informirani i da Vlada Federacije već radi na osiguranju sredstava sa međunarodnim finansijskim institucijama za projekte planirane rekonstrukcije dijela pruge od Sarajeva prema sjeveru, te elektrifikacije pruge na području Tuzlanskog kantona.