Zeleni koridori će osnažiti regionalnu i trgovinu sa EU

0
242
Tegeltija razgovarao sa direktorom Transportne zajednice

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija razgovarao je danas u Sarajevu sa direktorom Stalnog sekretarijata Transportne zajednice Matejem Zakonjšekom o zajedničkim prioritetima u oblasti razvoja saobraćajne infrastrukture.
Tegeltija je ovom prilikom istakao da je opredjeljenje Vijeća ministara da kroz razvoj putne komunikacije i povezivanje zemalja u regionu, predano radi na ekonomskom ojačavanju BiH.
Naglasio je da modernizacija saobraćajnica u BiH, poboljšanje bezbjednosti, te jačanje željezničke infrastrukture s ciljem povećanja obima robne razmjene u regionu direktno utiču na ekonomski razvoj, istakavši značaj nastavka investija i završetka Koridora 5c kroz BiH, kao i mostove Svilaj i Gradiška.
Tegeltija je istakao i značaj uspostavljanja zelenih koridora u periodu zaključavanja zemalja zbog pojave Covida, te istakao potrebu nastavka funkcionisanja ovih koridora i dalje, pogotovo prema EU kako bi se ubrzao protok roba i ljudi, te ojačala regionalna trgovina i trgovina sa EU.