Biden vraća SAD u Pariški sporazum i WHO

0
657
Američki predsjednik Joe Biden potpisao 15 novih uredbi

Novoimenovani američki predsjednik Joe Biden potpisao je 15 izvršnih uredbi nedugo nakon što je položio zakletvu u srijedu, poništavajući niz politika svog republikanskog prethodnika Donalda Trumpa.
“Neke od izvršnih uredbi koje danas potpisujem pomoći će u ublažavanju krize s Covidom-19. Borit ćemo se protiv klimatskih promjena kako se dosad nismo borili, promicat ćemo rasnu jednakost i podupirati zapostavljene zajednice. To su samo početne tačke”, rekao je Biden.
Njegovi savjetnici kazali su da uredbe koje je potpisao novi predsjednik SAD uključuju obavezno nošenje maske u svim federalnim institucijama i za sve federalne zaposlenike, uspostavu novog ureda Bijele kuće za koordinaciju odgovora na pandemiju te zaustavljanje postupka izlaska SAD-a iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).
Među uredbama koje se bave imigracijskom politikom, Biden je opozvao Trumpovu deklaraciju koja je omogućila finansiranje izgradnje zida na granici s Meksikom te okončao zabranu putovanja u SAD za neke zemlje s muslimanskom većinom.
Jučerašnje potpisivanje predstavlja samo početak niza poteza koje će Biden uskoro poduzeti, rekla je njegova predstavnica za medije Jen Psaki.
Među ostalim, Biden je potpisao izvršnu uredbu kojom je pokrenuo proces povratka SAD-a u Pariški klimatski sporazum, čime je opozvao jedan od ključnih poteza svog prethodnika Donalda Trumpa, prenose agencije.
Biden je prvog dana u uredu također potpisao uredbu kojom se traži revizija svih Trumpovih odluka kojima je ublažio mjere zaštite okoliša, uredbu kojom se opoziva dozvola za projekt naftovoda Keystone iz Kanade te uredbu kojom se uvodi moratorij na istraživanja nafte i plina u području Arktika koje je Trumpova administracija nedavno otvorila za razvoj.