Kina napravila voz koji dostiže rekordnu brzinu od 620 km/h

0
910
Prototip superbrzog voza od 21 metra predstavljen je u gradu Chengduu

Kina je napravila voz koji dostiže najveću brzinu od 620 km/h, a koristi tehnologiju koja se naziva superprovodljivost na visokim temperaturama (HTS). Ustvari, kao da voz lebdi iznad magnetskih polja kolosijeka.
Prototip od 21 metra predstavljen je prošle sedmice u gradu Chengduu. Istraživači s lokalnog univerziteta izgradili su prateću željezničku prugu dugu 165 metara kako bi pokazali kako će je superbrzi voz u praksi prelaziti.
Profesor He Chuan sa univerziteta Jiaotong koji je vodio ova projekat procjenjuje da bi voz mogao početi s radom u roku od 3 do 10 godina. Kina ima najveću željezničku mrežu na svijetu kada su u pitanju brzi vozovi i duga je 37.000 kilometara. U Kini već saobraća najbrži svjetski viz Shanghai Maglev, koji također koristi magnetsku levitaciju (Maglev) i tako ‘pluta’ iznad pruge zahvaljujući magnetskom polju. Još 2003. godine u Kini je uveden prvi voz maglev, a može postići brzinu do 431 km/h između aerodroma Shanghai Pudong i ceste Longyang u središtu grada.
Kina trenutno ulaže velika sredstva u infrastrukturu, s ciljem održavanja Zimskih olimpijskih igara koje će se sljedeće godine održati u Pekingu. Nedavno je predstavljen i novi brzi voz koji može podnijeti velike hladnoće. Ovaj CR400AF-G putuje brzinom od 350 km/h na temperaturama od -40 Celzijevih stepeni između Pekinga, Shenyanga i Harbina.