Fondacija SHL obilježila 25 godina rada u BiH

0
729
U svečanoj atmosferi obilježeno 25 godina otkako SHL podržava mlade u BiH

U sarajevskom Pozorištu mladih jučer je održan događaj ‘Big Network Event’ u organizaciji Fondacije SHL, na kojem je ova organizacija na jedinstven način proslavila 25 godina svog rada u Bosni i Hercegovini.
Na svom 25. rođendanu Fondacija Schüler Helfen Leben Sarajevo (SHL) je ugostila partnerske organizacije, učesnike svojih programa i njihove roditelje, donatore i predstavnike diplomatskog kora. U svečanoj atmosferi su obilježili četvrt stoljeća otkako SHL podržava mlade u BiH i njihove ideje, a mladi – s druge strane – kroz aktivnosti Fondacije doprinose razvoju civilnog društva u BiH.

Obilježavanje 25 godina SHL-a održano je u sarajevskom Pozorištu mladih

Umjesto klasične ceremonije i dugačkih govora uobičajenih za slične prilike, u SHL-u su odlučili da ovaj događaj učine zanimljivijim. Najvažnijih trenutaka i aktivnosti iz 25 godina duge historije organizacije prisutni su se prisjetili kroz nesvakidašnju multimedijalnu predstavu – plod nesebičnog entuzijazma i truda mladih glumaca, dramaturga i reditelja iz Altteatra Sarajevo koji su na svjež i originalan način ispričali priču o SHL-u.
Da nisu pogriješili u svojoj odluci, potvrdio je i gromoglasan aplauz kojim su prisutni ispratili glumce na kraju predstave.
Ovom prilikom također su promovisani diplomanti treće generacije SHL-ove Akademije za mlade lidere u civilnom društvu, a obilježeno je i 20 godina rada Trening centra SHL House.

Promovisani diplomanti treće generacije SHL Akademije za mlade lidere u civilnom društvu

Način na koji SHL finansira svoje projekte predstavlja zanimljiv primjer solidarnosti. Naime, već dvije decenije SHL u Njemačkoj organizuje Socijalni dan, kada brojni srednjoškolci školske klupe na jedan dan zamijene radnim mjestom te zarađene dnevnice doniraju za podršku svojim vršnjacima na Balkanu, a od prije nekoliko godina i sirijskim izbjeglicama u Jordanu.
Kroz SHL-ove programe ovih godina prošle su desetine hiljada mladih ljudi, podržane su stotine omladinskih projekata, provedene brojne aktivističke i volonterske akcije i osnovana vijeća učenika u brojnim srednjim školama diljem BiH. SHL je inicirao osnivanje Asocijacije srednjoškolaca u BiH i Omladinske novinske asocijacije u BiH, te i danas podržava njihove aktivnosti. Kroz program razmjene učenika, mladi iz desetina škola iz BiH su bili gosti svojih vršnjaka u Njemačkoj, ali i njihovi domaćini u BiH.
Zahvaljujući radu njemačkih volontera u Sarajevu je 1999. izgrađena SHL kuća (SHL House), koja je svih ovih godina bila mjesto okupljanja i druženja mladih iz cijele BiH i regije. U kući su organizovani nebrojeni seminari i radionice, te i danas uspješno radi kao trening centar.