Ford razvija nova svjetla za automobile koja se prilagođavaju zavojima pomoću GPS-a

0
668
Tehnologija koristi podatke o GPS lokaciji za prepoznavanje zavoja na putu ispred vozila

Ford je predstavio svoj novi pametni sistem svjetala koji obećava osvjetljavanje mogućih opasnosti na cesti i zavoja prije nego što ih vozači vide.
Tehnologija koristi podatke o GPS lokaciji (i navigaciji) u stvarnom vremenu za precizno prepoznavanje zavoja na putu ispred vozila. Komplicirani algoritam tada izračunava putanju i brzinu vozila te će prema njemu prilagoditi smjer prednjih svjetala. To će vozačima pružiti optimalno pokrivanje svjetlom i svih opasnosti koje se mogu skrivati iza zavoja.
Ford kaže da će alat nastaviti raditi čak i kad podaci o lokaciji nisu dostupni. Tada će sistem raditi zajedno s ugrađenom kamerom kako bi inteligentno osvjetljavao cestu dok se signal ne poboljša.
Michael Koherr, Fordov inženjer evropskog istraživanja rasvjete, rekao je da je nova tehnologija sljedeći korak za povećanje sigurnosti na cestama, piše Revija HAK.
“Tehnologija predviđanja osvjetljenja koju sada razvijamo znači da bi jednog dana vožnja u mraku mogla biti jednostavna poput praćenja vaših svjetala”, kaže Koherr.
Istraživanje koje je u to vrijeme proveo Ford pokazalo je da se 81% vozača boji voziti po mraku dok je u drugoj, njemačkoj anketi 53% ispitanika reklo je da im je najveći strah kod putovanja po mraku velika vjerojatnost da neće vidjeti pješaka ili biciklistu, dok stručnjaci kažu da je rizik od sudjelovanja u nesreći sa smrtno stradalima tri puta veći noću.