Formula 1 ne želi više grid djevojke

0
2639
Od sezone 2018. novo pravilo u Formuli 1: Atraktivne djevojke ostaju bez angažmana

Formula 1 će okončati dugogodišnju praksu korištenja ‘grid’ djevojki, počevši od početka sezone FIA ​​Formula 1 sezone 2018. godine. Ove promjene se primjenjuju i na drugu seriju motocikala koja se održava tokom vikenda Grands Prix, saopćeno je na web stranici Formule 1.
Hoće li to poboljšati rejting Formule 1 koja već nekoliko godina doživljava pad popularnosti ostaje da vidimo, ali sklanjanjem ‘djevojki sa starta’ zasigurno će biti razočaran veliki dio publike.
Pojavljivanje ovih mladih i atraktivnih djevojaka je u Formuli bila višedecenijska tradicija i ‘grid girls’ su bile obično modeli koji se koriste u promotivne svrhe, najčešće za reklamu sponzora. One su držale kišobrane ili table sa imenima vozača, a poslije trke formirale su špalir, kroz koji su najbolji vozači dolazili do podijuma.
Čelnici Formule 1 očigledno imaju drugačije viđenje.
“Tokom prošle godine smo pogledali niz oblasti koje smo osjetili potrebnim ažuriranjem kako bismo bili u skladu sa našom vizijom za ovaj sjajan sport. Iako je višegodišnja praksa zapošljavanja djevojaka Formule 1 Grands Prix, smatramo da ovaj običaj ne odgovara vrijednostima naše marke i u suprotnosti je sa savremenim normama društva”, rekao je Sean Bratches, direktor za komercijalne operacije u Formuli 1.
Podsjetimo, nova sezona F1 počinje 25. marta Velikom nagradom Australije u Melburnu.