Fortenova grupa postala jedini vlasnik Mercatora

0
485
Spekuliše se o novom vlasniku Mercatora

Fortenova grupa je 1. aprila 2022. godine stekla sve preostale dionice Mercatora i postala stopostotni vlasnik Mercatora. Prenosom ukupno 621.251 dionice na Fortenova grupu, okončan je postupak isključenja manjinskih dioničara iz vlasništva Mercatora, a Fortenova grupa postaje jedini dioničar Mercatora.
“Ovom posljednjom transakcijom završili smo proces kupovine koji je zapravo započeo još 2014., a posebnu simboliku za nas ima i činjenica da je taj zadnji korak napravljen upravo na treću godišnjicu poslovanja Fortenova grupe. Bio je to dugotrajan i zahtjevan proces.
U protekloj godini, od formalnog transfera Mercatora u vlasništvo Fortenova grupe, zaključili smo postupak isključenja malih dioničara, ali što je još važnije, počeli smo ostvarivati pune potencijale našeg poslovnog modela u maloprodaji postizanjem značajnih sinergija u poslovanju koje reinvestiramo nazad u Grupu“, rekao je Fabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe povodom sticanja 100% udjela u vlasništvu Mercatora.
On je ujedno naglasio kako je Mercator vodeći trgovac robom široke potrošnje u Sloveniji, sa značajnim udjelima u Srbiji i Crnoj Gori, Konzum je vodeći maloprodajni lanac robe široke potrošnje u Hrvatskoj, dok Konzum i Mercator imaju značajan kombinovani udio u Bosni i Hercegovini.
“Isplata manjinskim dioničarima od 22,4 miliona eura izvršena je korištenjem vlastitih novčanih sredstava Fortenova grupe i pokazuje našu sve veću finansijsku i poslovnu snagu. Grupa je ostvarila velik napredak tokom proteklih nekoliko godina, a ovom posljednjom transakcijom završen je još jedan korak u našim planovima, što nam daje daljnje mogućnosti za investiranje i rast“, izjavio je povodom te transakcije James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije.