Vlada FBiH će ove godine za Aerodrom Tuzla izdvojiti 2 miliona KM

0
510
Federalni premijer Novalić i ministar Ramić u radnoj posjeti Tuzlanskom kantonu

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić i v.d. direktora JP Autoceste FBiH Elmedin Voloder boravili su u radnoj posjeti Vladi Tuzlanskog kantona. Sastanku je prisustvovao i predsjedavajući Skupštine Tuzlanskog kantona Žarko Vujović.
Tema razgovora bile su kapitalne investicije, koje će biti usmjerene ka Međunarodnom aerodromu Tuzla, zatim saobraćajna infrastruktura, izgradnja autocesta, brzih cesta i rekonstrukcija postojećih magistralnih puteva, kao i projekti od važnosti za razvoj Tuzlanskog kantona.
“Razgovarali smo o direktnoj podršci zajedničkim projektima vlada Tuzlanskog kantona i Federacije BiH. Bilo je riječi o zdravstvu, gdje ćemo kroz novi zakon o konsolidaciji obuhvatiti bolnicu Gračanica i Univerzitetski klinički centar Tuzla. Zatim Aerodromu Tuzla, koji ćemo nastaviti finansirati i ove godine sa dva miliona KM”, kazao je Novalić.
Dodao je da je regionalni put Žepče – Zavidovići – Banovići – Živinice, pa sve do Međaša kod Kalesije, prekategorisan u magistralni i kao takav je prioritet, a naročito trasa od Živinica do tuzlanskog aerodroma.
“Dobili smo garancije premijera Novalića da će određene kapitalne investicije biti usmjerene ka Međunarodnom aerodromu Tuzla. Već je pokrenuta izgradnja trećeg gatea i uređenje parkinga na aerodromu. Razgovarali smo o potrebi za rješavanje pitanja trenutne problematike na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, te poptisivanju jednog zajedničkog ugovora koji će regulisati imenovanje Upravnog odbora”, rekao je premijer TK Irfan Halilagić.
Na sastanku se razgovaralo i o udruživanju sredstava za rekonstrukciju regionalnih puteva i za pomoć povratnicima, kao i o podršci Vlade FBiH za ovu i narednu godinu.