Fortenova okončala prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods

0
644
Fortenova prodala kompanije koje se bave smrznutom hranom

Nakon što je dobila sva regulatorna odobrenja, Fortenova grupa je dovršila postupak prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane kompaniji Nomad Foods.
Poslovna grupa zamrznute hrane obuhvata Ledo plus u Hrvatskoj, Ledo Čitluk u Bosni i Hercegovini te Frikom u Srbiji, kao i nekoliko povezanih društava na drugim tržištima jugoistočne Evrope te ima portfolio brendova zamrznute hrane i sladoleda koji su tržišni lideri i uživaju visoku prepoznatljivost među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini, s tradicijom dužom od pola vijeka.
“Ova velika transakcija zaključena je godinu dana nakon što je u Fortenova grupi pokrenut proces prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane, uprkos tome što je projekat proveden u vrlo izazovnim okolnostima pandemije. Postignuta cijena od 615 miliona eura potvrdila je vrijednost našeg biznisa, a istovremeno smo u regiju doveli strateškog partnera koji će nastaviti razvijati posao i biti posvećen razvoju kultnih Ledovih i Frikom brendova.Takođe, očekujemo da će Nomad Foods biti važan poslovni partner regionalnoj maloprodaji Fortenova grupe u budućnosti. Za Fortenova grupu 2021. postaje godina transformacije. Ne samo da smo dovršili refinansiranje i prenos Mercatora, gdje ostvarujemo planirane sinergije, nego smo i ispunili planove u uspješnoj ljetnoj sezoni, a sada i završili planiranu prodaju Poslovne grupe zamrznute hrane, što je sve rezultiralo time da Fortenova ima znatno snažniju kapitalnu strukturu“, rekao je Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.
“Kad je riječ o ovoj transakciji, sredstva od prodaje Poslovne grupe zamrznute hrane iskoristit ćemo kako bismo odmah otplatili dug uslijed čega ćemo znatno smanjiti zaduženost kompanije. S obzirom na jasno i kontinuirano ostvarivanje zacrtanih ciljeva u 2021. godini, Fortenova grupa sada zaista može sa samopouzdanjem gledati u budućnost, jer ova transakcija s Poslovnom grupom zamrznute hrane mijenja našu finansijsku poziciju i kapitalnu strukturu te omogućava investicije i rast naših vrlo snažnih djelatnosti u godinama koje dolaze“, rekao je James Pearson, izvršni direktor Fortenova grupe za finansije.