Forto: Odluka o poskupljenju plina udar je na građane, firme i projekte Vlade KS

0
831
Premijer KS Edin Forto pisao Novaliću povodom poskupljenja plina u FBiH

Povodom odluke Vlade Federacije BiH da odobri BH-Gasu povećanje cijene plina u FBiH, premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto uputio je danas pismo federalnom premijeru Fadilu Novaliću radi održavanja hitnog sastanka kako bi razmotrili sve detalje vezane za poskupljenje gasa.
Poručio je da je fokusu ove Vlade zaštita građana kao potrošača, ali i privrednih subjekata na području Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Vlade KS.
Kako je istakao, strateško opredjeljenje Vlade je investiranje u kantonalna javna komunalna preduzeća Sarajevogas i Toplane, kroz sistem daljinskog grijanja radi unapređenja kvaliteta života u Kantonu Sarajevo sa ekološkog aspekta. Cilj je proširenje mreže centralnog grijanja, odnosno priključivanja što većeg broja objekata na gasnu mrežu u KS-u, kako bi se što manje koristili ‘prljavi energenti’.
“Ova odluka o poskupljenju je direktni udar na naše planove ali i udar na kantonalna preduzeća koja želimo da razvijamo i strateški investiramo u njih. Kao reakciju na ove najave, Vlada KS će uskoro održati sjednicu čija će jedina tačka dnevnog reda biti poskupljenje plina, nakon čega će biti doneseni i adekvatni zaključci”, poručio je premijer Forto.