Forto: Svjesni smo povećanja troškova života, razgovori sa sindikatima u decembru

0
256
Edin Forto, premijer Kantona Sarajevo

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto odbacio je stav predstavnika sindikata iznesen na današnjoj konferenciji za medije ‘da Vlada Kantona Sarajevo pregovara sama sa sobom kada je u pitanju osnovica za obračun plata budžetskim korisnicima u KS’.
Podsjetio je i da je nedavno održan sastanak s Koordinacijom sindikata, prilikom čega je upućen poziv i za nastavak razgovora u decembru.
“Tada ćemo znati u kojoj fazi je proces donošenja izmjena Zakon pripadnosti javnih prihoda FBiH, koji bi mogao imati izrazito negativan uticaj na Budžet Kantona Sarajevo. Želim podsjetiti javnost da sindikati traže povećanje plata koje bi budžet koštalo oko 145 miliona KM. U isto vrijeme, ova Vlada je svjesna svakodnevnih povećanja troškova života i inflacije”, kazao je premijer Forto.
Potcrtao je i da su u Vladi KS spremni razgovarati, te naglasio kako bi to u ovome trenutku bilo neodgovorno pregovarati o tako značajnom preusmjerenju budžetskog novca u plate, s obzirom da još nije poznato kako će izgledati budžet za narednu godinu.
“Pozivamo sindikate na nastavak razgovora na sastanku koji je planiran u decembru”, zaključio je premijer Forto.