Inflacija u EU i eurozoni u oktobru rekordna u više od 13 godina

0
298
U novembru 2022. godine zabilježen je rast nivoa cijena u gotovo svim odjeljcima

Godišnja stopa inflacije u EU i eurozoni snažno je porasla u oktobru, dosegnuvši najviši nivo u više od 13 godina, potaknuta poskupljenjem energenata, saopćio je Eurostat, evropski statistički ured.
Godišnja stopa inflacije u EU, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena, porasla je u oktobru na 4,4 posto, što je rekordan nivo od jula 2008. godine, dok je na primjer u septembru iznosila 3,6 posto.
Rast cijena snažno je ubrzao i u eurozoni, na 4,1 posto, također dosegnuvši najviši nivo u nešto više od 13 godina, potvrdio je Eurostat procjenu s početka mjeseca. U septembru su cijene porasle 3,4 posto.
U oktobru lani cijene su u EU porasle 0,3%, dok su u eurozoni bilježile isti postotni pad.
Visoka stopa inflacije u oktobru najvećim dijelom odražava skok cijena energenata, za čak 23,7 posto u eurozoni. Značajno je na inflaciju u EU i eurozoni utjecao i skok cijena u Njemačkoj, najvećoj evropskoj ekonomiji, za 4,6 posto, dijelom odražavajući nisku poredbenu osnovicu u 2020. godini kada je vlada privremeno snizila stopu PDV-a kako bi poduprla potrošnju u koronakrizi.
Svih 27 zemalja EU-a bilježilo je u oktobru višu stopu inflacije nego u prethodnom mjesecu, a najviša je bila u Litvi gdje je iznosila 8,2 posto. Slijede Estonija i Mađarska gdje su cijene u oktobru porasle na godišnjem nivou 6,8% odnosno 6,6%, a u grupi su i Poljska i Rumunija s rastom cijena za 6,5% odnosno 6,4%.
U Hrvatskoj potrošačke su cijene u oktobru porasle 3,9% u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, najsnažnije od februara 2013. godine, prenosi Hina.
Blizu su Hrvatskoj u prošlom mjesecu bile i Nizozemska i Austrija sa stopom inflacije od 3,7 posto i Slovenija gdje je iznosila 3,5 posto.
Najslabije su u prošlom mjesecu porasle cijene na Malti, za 1,4%, i u Portugalu, za 1,8%, a stopu inflacije nižu od tri posto bilježile su još samo Finska i Grčka, od 2,8 posto.