Francuska dizajnerka kreirala prvu svjetsku modnu kolekciju putem pametnog telefona

U kreiranju je korištena najsavremenija tehnologija - sa 3D štampanjem, robotima za dizajn i skiciranjem prototipa koji su kontrolisani kroz telefon

0
1619
Aurélie Fontan iskoristila je novi Samsung Galaxy Note9 za kreiranje nove kolekcije

Aurélie Fontan, nagrađivana modna dizajnerka, izradila je prvu modnu kolekciju na svijetu koja je dizajnirana i proizvedena putem pametnog telefona.
Aurélie je sarađivala sa Samsungom, te je koristila Galaxy Note9 u sedam glavnih koraka dizajna i proizvodnje kako bi proizvela prvu ‘Mobile Couture’ kolekciju u svijetu.
Telefon korišten za skiciranje, bežično komuniciranje s novim proizvodnim alatima, štampanje 3D pričvršćivanja i dezen tkanine, da bi proizveo neobičnu kolekciju. Također je jedinstveno omogućio Aurelie da ubrza čitav prototip i razvojni proces jednostavnim usklađivanjem aplikacija sa dobavljačima, kao i mogućnosti da se poveže s njima ili da razvija svoje dizajne gdje god bila.
Postavljanjem prvog progresivnog dizajna, modeli ‘Mobile Couture’ predstavljaju alternativu brzom modnom sistemu i povećavaju snagu i potencijal mobilne i digitalne tehnologije.
Konačna odjeća napravljena je od mješavine kože koja se može reciklirati i biorazgradivog 3D plastičnog pričvršćivača, a cijeli proces izrade gotovih proizvoda završen za šest nedjelja.
S Pen olovka ultra moćnog Note 9 omogućila je preciznost i kontrolu pri skiciranju, a snažne mogućnosti obrade i pohrane, omogućile su joj direktno povezivanje s moćnim tehnološkim alatima za ubrzavanje, uređivanje i inovaciju u fazi razvoja i u finalnoj proizvodnji – sve kroz uređaj koji bi mogao stati u njen džep. Kao primjer, Note9 je ubrzao proces prototipiranja za oko 40%, pa je kolekcija stvorena za osam dana, umjesto uobičajenih 14.

Kamera i S Pen bili su inspiracija za Aurélijev digitalni crtež

Kako je korišten Galaxy Note 9?
Kamera i S Pen bili su inspiracija za Aurélijev digitalni crtež. Oblik odjeće, uzorci tkanina i kukice za pričvršićanje nacrtani su pomoću senzora S Pen-a, s običnim vrhom, kao da se koristi olovka na papiru, na Note 9 velikom 6,4-inčnom ekranu.
Složeni pribori za pričvršćivanje odjeće obnovljeni su u aplikaciji koja nosi naziv OnShape za kreiranje digitalnih dizajna pogodnih za 3D štampanje. Ove datoteke mogu se direktno poslati sa telefona na Ultimaker 3D štampač. Proces samog 3D štampanja praćen je u realnom vremenu, omogućujući Aurélie uređivanje uživo, ukoliko je potrebno.
Dizajn uzoraka tkanine bežično je poslan u Joto X – visoko napredni robotizirani uređaj za digitalno crtanje, koji je prenio složeni uzorak na kožnu bazu odjeće.
3D štampani pričvršćeni materijali koristili su se za povezivanje kože s uzorkom za izradu konačnih odjevnih predmeta.
Aurélie je zatim izradila svoju idealnu digitalnu knjigu koristeći S Pen, koja je omogućavana Bluetooth tehnologijom za snimanje slika bez potrebe za dodirivanjem telefona, ostavljajući joj ruke slobodnim da izvrši konačna podešavanja i dobije savršene, kontrolisane snimke. Da bi joj bilo još lakše, funkcije inteligentne kamere Note 9, kao što je prepoznavanje nesavršenosti, upozoravale su je na bilo kakve probleme sa slikama, prije nego što su snimljene.
Galaxy Note9 dizajniran je za vrhunsku snagu, performanse i produktivnost za kreatore koji traže telefon koji im omogućava da rade i igraju cijeli dan. Sa cjelodnevnom baterijom; do 512 GB prostora za pohranu, koji se može proširiti na prvi 1 TB u svijetu (veći od većine prijenosnih računala); najsavremenijeg 10nm procesora; podrške za najbrže dostupne brzine mreže; i novog Bluetooth-om omogućenog S Pen-a, granice telefona testirane su u proizvodnji ove tri haljine i jednog kaputa.
“Kao neko čija je kreativnost podstaknuta potencijalom tehnologije i nauke, bilo mi je zaista zanimljivo otkriti da postoji pametni telefon koji ima mogućnost kontrolisati i posjedovati cijeli proizvodni proces za stvaranje čitave kolekcije“, izjavila je Aurélie Fontan.
Suzanne Smith, viši marketinški voditelj kompanije Samsung Electronics Europe kazala je da je ‘ova kolekcija potpuna, jednokratna te da je vide kao zlatni standard za prikazivanje onoga što Samsung pametni telefoni mogu stvarno postići u rukama ambicioznih i kreativnih ljudi’.