FUZIP: Priprema ‘ček liste’ za novi elektronski inspekcijski sistem ‘E-inspektor 2’

0
272
Federalni inspektori aktivno rade na pripremi revidiranih 'ček listi' i baza propisa

U organizaciji Federalne uprave za inspekcijske poslove (FUZIP) i USAID-ovog projekta E-uprava, danas je u Konjicu počela prva u nizu dvodnevnih radionica ‘Ček liste i baze propisa’ koja se održava u okviru implementacije projekta E-uprave.
Federalni inspektori ove uprave na radionicama će aktivno raditi na pripremi revidiranih ‘ček listi’ i baza propisa, koje će biti sastavni dio novog inspekcijskog informacionog sistema ‘E-inspektor 2’.
Direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović iskazao je zadovoljstvo učešćem u ovom vrijednom projektu koji će uvođenjem modernih hardverskih i softverskih rješenja doprinijeti daljem unapređenju efikasnosti, odgovornosti i transparentnosti rada inspekcija u sastavu ove uprave.
“FUZIP još od 2010. godine u svom svakodnevnom radu koristi elektronski sistem upravljanja poslovnim procesima ‘E-inspektor’, u kojem smo do sad vodili i pohranili više od 200.000 predmeta s pratećom dokumentacijom. Sa USAID-ovim projektom E-uprave, naš ‘E-inspektor’ ide u zasluženu penziju i očekujemo da će novi sistem ‘E-inspektor 2’, pored bržeg i efikasnijeg upravljanja poslovnim procesima, donijeti i nove digitalne analitičke sposobnosti, koje će nam uveliko pomoći u procjeni rizika, kao i ukupnom planiranju i obavljanju inspekcijskih nadzora u svim oblastima rada. Sretan sam što će ovaj projekat također nadograditi naš sistem BIMS (Sistem upravanja graničnim inspekcijama), koji je od svoje uspostave donio značajna unapređenja u smislu efikasnosti i ekonomičnosti inspekcijskog nadzora u prekograničnom prometu roba”, izjavio je Ajdinović.
Inače, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Američka agencija za međunarodni razvoj u BiH (USAID) 16.07.2021. godine su potpisali Memorandum o razumijevanju u okviru projekta E-uprave kojim se definiraju oblasti saradnje usmjerene na poboljšanje funkcionalnosti, efikasnosti i učinkovitosti inspekcija, zatim povećanje transparentnosti, te unapređenje saradnje i elektronske komunikaciju sa organima i institucijama vlasti BiH i FBiH putem povećanja nivoa razmjene podataka iz digitalnih baza i poboljšanja analitičke i izvještajne sposobnosti Federalne uprave za inspekcijske poslove, saopćeno je iz ove uprave.