Galaxy Watch uređaji tačni u mjerenju tjelesnog sastava: Mogu pomoći u smanjenju gojaznosti

0
1067
Studija pokazuje tačnost i preciznost senzora za analizu bioelektričnog otpora na Galaxy Watch satu

Studija koju je objavio američki žurnal za kliničku ishranu American Journal of Clinical Nutrition (AJCN) otkriva da Galaxy Watch može da doprinese prevenciji gojaznosti kod korisnika. Studija je ustanovila da su Galaxy Watch uređaji tačni u mjerenju tjelesnog sastava, uz preciznost koja može da se uporedi sa laboratorijskim rezultatima dobijenim na Državnom univerzitetu Louisiane, u Centru za biomedicinska istraživanja Pennington i Centru za istraživanje kancera Univerziteta na Havajima.
Ova studija potvrđuje da nosivi uređaji mogu da pomognu u sprečavanju ili smanjenju gojaznosti, stanja koje je odgovorno za oko 60% smrtnih slučajeva usljed kardiovaskularnih bolesti.

Ključna otkrića:

Rezultati analize biolektričnog otpora (BIA) pomoću uređaja Galaxy Watch su pokazali korelaciju od 97- 98% sa dva referentna uređaja – kliničkim mjerenjem skena dvoenergetske apsorpciometrije X- zraka (DXA) i laboratorijskom oktapolarnom analizom bioelektričnog otpora – za mjerenje mase bez masti, mase masti, mase mišića skeleta, bazalnu metaboličku stopu i ukupnu količinu vode u tijelu.
Vrijednost BIA je u tome što pruža sveobuhvatniju sliku zdravlja i dobrobiti. Analizom ključnih detalja u vezi sa tijelom – kao što su mišići skeleta, bazalna metabolička stopa, količina vode u organizmu i procenat masti u organizmu – ona omogućava konkretniji uvid u organizam i fizičko zdravlje nego kad se mjeri samo indeks tjelesne mase (BMI).
Gojaznost se smatra hroničnom bolešću koja se razvija vremenom kao posljedica pretjeranog unosa hrane i nedostatka fizičke aktivnosti.
Sposobnost praćenja sopstvenog ponašanja, naročito uz podatke dobijene iz nosivih uređaja, pomaže da korisnik bolje razumije obrasce svog ponašanja, što je dovelo do rasta fizičke aktivnosti kod skoro 60% korisnika.
Pored toga, kontrolno ispitivanje na slučajnom uzorku je otkrilo da su nosivi uređaji smanjili vrijeme sjedenja za 68 minuta u prosjeku, dok je metaanaliza efekata praćenja aktivnosti na nosivim uređajima pokazala rast od preko 2.500 koraka dnevno.

Pregled studije

Zajednički istraživački tim Državnog univerziteta Louisiane, Centra za biomedicinska istraživanja Pennington i Centra za istraživanje kancera Univerziteta na Havajimaje sproveo studiju da bi procijenio tačnost podataka o tjelesnom sastavu prikupljenih preko pametnih telefona.
Ova studija je uporedila mjerenja tjelesnog sastava preko senzora za analizu bioelektričnog otpora (BIA) na uređaju Galaxy Watch4 sa kliničkim mjerenjem skena dvoenergetske apsorpciometrije X- zraka (DXA) i laboratorijskom oktapolarnom analizom bioelektričnog otpora.
Rezultati su pokazali da BIA mjerenja sa Galaxy Watch sata imaju korelaciju od 97-98% sa dva referentna uređaja za mjerenje mase bez masti, mase masti, mase mišića skeleta, bazalnu metaboličku stopu i ukupnu količinu vode u tijelu. Rezultati studije pokazuju da podaci sa nosivog uređaja koji mjeri biootpor mogu da pomognu korisnicima u praćenju svog tjelesnog sastava i poboljšanju sopstvenog zdravlja mijenjanjem obrazaca ishrane i vježbanja.
Ona također pokazuje da Galaxy Watch može da pomogne korisnicima da preciznije razumiju svoje zdravlje. Tačnost podataka znači da korisnici mogu da prilagode sopstveno ponašanje čak i kad kliničkotestiranje nije dostupno, što im omogućava da bolje prate svoje zdravlje kod kuće (između medicinskih intervencija), na putu ili kad rade na daljinu tamo gdje drugi načini procjene nisu na raspolaganju.

Gojaznost je veliki zdravstveni problem

Gojaznost je sve prisutnija u svijetu i uzrok je oko 60% smrtnih slučajeva usljed kardiovaskularnih bolesti. Gubitak tjelesne težine, čak i u maloj mjeri, na samom početku nastanka gojaznosti, može da spriječi ili eliminiše rizike po zdravlje.
Praćenje sopstvenog ponašanja, naročito kroz pristup podacima na nosivim uređajima, poboljšava samosvijest i vidljivost obrazaca ponašanja i dovodi do rasta fizičke aktivnosti kod skoro 60% korisnika. Pored toga, veće korištenje ovih alata za samopraćenje je povećalo poštovanje ciljanih ishoda, uključujući gubitak tjelesne težine ili tjelesni sastav.
Kontrolno ispitivanje na slučajnom uzorku je također otkrilo da su nosivi uređaji smanjili vrijeme sjedenja za 68 minuta u prosjeku u poređenju sa kontrolnom grupom ispitanika, dok je metaanaliza efekata praćenja aktivnosti na nosivim uređajima pokazala rast od preko 2.500 koraka dnevno.

Kako Galaxy Watch mjeri tjelesni sastav?

Prednost uređajaj Galaxy Watch leži u tome što može da mjeri BIA, a ne samo BMI. Analiza biolektričnog otpora (BIA) nudi sveobuhvatniju sliku zdravlja i dobrobiti korisnika. Njom se dobijaju glavni lični detalji, kao što su mišići skeleta, bazalna metabolička stopa, količina vode u organizmu i procenat masti u organizmu radi boljeg uvida u stanje sopstvenog tijela i fizičkog zdravlja. BIA se obično mjeri u teretani ili na klinici pomoću specijalizovane opreme, ali je sada dostupna preko Galaxy Watchuređaja na ruci.
Na uređaju Galaxy Watch je lako i da provjerite tjelesni sastav (BIA). BIA senzor na Galaxy Watch4 i Galaxy Watch5 satu omogućava korisnicima da izmjere BIA pomoću četiri elektrode na Galaxy Watch satu – dvije sa zadnje strane i dvije na bočnim dugmićima. Da bi završili iščitavanje, korisnici treba da drže bočne dugmiće uređaja Galaxy Watch. Potom za oko 15 sekundi senzor sata prikuplja 2.400 pojedinačnih podataka.
Savjeti za najveću tačnost podataka o sastavu tijela: mjerite u isto doba dana; mjerite na prazan stomak; mjerite nakon odlaska u toalet; mjerite kada nemate menstruaciju; mjerite prije aktivnosti koje dovode do povećanja tjelesne temperature, kao što su vežbanje, tuširanje ili odlazak u saunu; mjerite nakon skidanja metalnih predmeta sa tijela, kao što je ogrlica.
___________
Disclaimer – podaci se ne smiju koristiti u medicinske svrhe, dijagnostiku ili liječenje, već su informativnog karaktera.