Galenika bilježi konstantan rast na tržištu Srbije i regiona

Od kada je krajem 2017. godine postala dio brazilske NC Grupe u okviru koje posluje i EMS - najveća farmaceutska kompanija u Brazilu i jedna od najvećih u cijeloj Latinskoj Americi, Galenika bilježi konstantan rast na tržištu Srbije i regiona

0
794
Bh. novinari posjetili pogone kompanije Galenika u Beogradu

Farmaceutski gigant, kompanija Galenika organizovala je dvodnevnu studijsku posjetu BiH novinara fabrici u Beogradu, gdje su imali priliku bliže se upoznati sa radom i poslovanjem ove kompanije.
Kompanija i proizvodni pogoni smješteni su u Zemunu, a bh. novinari obišli su fabriku za proizvodnju čvrstih farmaceutskih preparata, te su se susreli sa generalnim direkorom Galenike, Ricardom Vian Marquesom, kao i izvšnom direktoricomza proizvodnju i kvalitet Natašom Mamulom, menadžerima marketinga Brankom Anđelkovićem i Jelenom Stojanovski, te Milošem Nikolićem, direktorom sektora informacionih tehnologija u Galenici.

Ricardo Vian Marques, generalni direktor kompanije Galenika, tokom razgovora sa bh. novinarima izrazio je zadovoljstvo posjetom te predstavio Galeniku u jednom novom svjetlu.
“Od kada je krajem 2017. godine postala dio brazilske NC Grupe u okviru koje posluje i EMS – najveća farmaceutska kompanija u Brazilu i jedna od najvećih u cijeloj Latinskoj Americi, Galenika bilježi konstantan rast na tržištu Srbije i regiona. Daleko smo odmakli sa procesom digitalizacijem i modernizacije, proširili smo portfolio proizvoda, unaprijedili već postojeći kvalitet i poslovne standarde, značajno ulažemo u razvoj naših zaposlenih, te smo započeli novi investicioni ciklus sa fokusom na zaštitu životne sredine i povećanje energetske efikasnosti“, kazao je Marques.
Kao i svaki veliki sistem, NC Grupa je pred Galeniku postavila visoke standarde korporativnog upravljanja, ali na način koji nije ugrozio fleksibilnost i mogućnost brzog reagovanja i donošenja odluka lokalnog rukovodstva u skladu sa dešavanjima na tržištima na kojima posluju.
“Strateško partnerstvo sa sestrinskom firmom EMS, omogućilo nam je i transfer tehnologije proizvoda iz novije generacije generičkih lijekova. Za trajan uspjeh je važno da ne odstupamo od kvaliteta, kao i da se razvijamo i potrošačima nudimo relevantne proizvode. Pokretači poslovne vrijednosti su investicije i inovacije, digitalizacija i modernizacija, kao i pružanje podrške zajednici u kojoj poslujemo, uz stalnu brigu o ključnim vrijednostima i njihovoj primjeni“, rekao je Ricardo Vian Marques, generalni direktor kompanije Galenika. Proizvodnja u Galenici je organizovana u dvije fabrike, a to su fabrika čvrstih farmaceutskih preparata i fabrika lijekova.

Bh. novinari obišli su proizvodne pogone fabrike čvrstih farmaceutskih preparata

Grupa novinara iz BiH obišla je proizvodne pogone fabrike čvrstih farmaceutskih preparata, te se upoznala sa načinom proizvodnje tableta i tom prilikom su se mogli uvjeriti u visoke standarde proizvodnih procesa koji su na snazi u Galenici. Galenika ima uveden sistem upravljanja kvalitetom – QMS u skladu sa zahtjevima standarda, a koji obuhvata proizvodnju, ispitivanje, skladištenje i distribuciju proizvoda.
Novinarima su predstavljeni certifikati i standardi koje kompanija posjeduje, a također su upoznati i sa aktivnostima i procesima koji se sprovode, sve do same distribucije proizvoda.

Nataša Mamula istakla je da Galenikina proizvodnja podrazumijeva visoko kontrolisane procese

“Naša proizvodnja podrazumijeva visoko kontrolisane procese, a tu je naročito bitna kontrola kvalitete koja je organizovana na način da se rade fizičko-hemijska ispitivanja sirovina, pakovnog materijala i gotovih proizvoda, biološka ispitivanja i ispitivanje stabilnosti. Konstantno se sprovode obuke kadrova, certificiranje, kao i eksterne i interne provjere. Možete se uvjeriti u to kako je Galenika danas jedna moderna kompanija, koja postavlja trendove na tržištu, a nastavlja sa uvećavanjem vrijednosti za potrošače kroz uvođenje novih i savremenih proizvoda“, izjavila je Nataša Mamula, izvršna direktorica za proizvodnju i kvalitet u Galenici.
Pored posjete pogonima proizvodnje, bh. novinari su imali priliku i da saznaju nešto više o najnovijim trendovima u marketingu lijeka, kao i proizvodima koje Galenika planira da plasira na tržište BiH u predstojećem periodu.
Također, predstavljen je i novi medicinski naučni časopis ‘Galenika Medical Journal’, koji izdaje Akademija za kontinuiranu medicinsku edukaciju uz punu podršku Galenike kao generalnog sponzora. Jedinstvenost i značaj ovog naučnog glasila je u tome što na maternjem jeziku nudi najnovije naučne članke i studije u oblasti medicine. Časopis je trenutno dostupan zdravstvenim radnicima u Srbiji, a planira se proširenje dostupnosti i za zdravstvene radnike u regionu uključujući i BiH.

Branko Anđelković i Jelena Stojanovski upoznali su novinare sa prodajnim planovima

Promjena vizuelnog identiteta tokom prošle godine, sprovedena je u skladu sa modernom poslovnom vizijom kompanije, što je dodatno uticalo na prepoznatljivost Galenikena tržištima Srbije i regiona. Novi vizuelni identitet još bliže reflektuje misiju kompanije i posvećenost zdravlju i odgovornom poslovanju, uključujući najviše GMP i ISO standarde.
Galenika danas ima oko 700 uposlenika, među kojima i vrsne stručnjake iz svojih oblasti. U BiH Galenikin tim se za jednu godinu uspio udvostručiti. U svom asortimanu Galenika ima preko 250 proizvoda. Portfolio obuhvata generičke lijekove na recept, lijekove koji se izdaju bez recepta (OTC asortiman), dijetetske suplemenate, kozmetičke proizvode i medicinska sredstva. Sa godišnjim potencijalom proizvodnje od 100 miliona pakovanja, Galenika je snažno prisutna u cijelom regionu, kao i na međunarodnim tržištima.
Galenika je prva kompanija u regionu CEE koja je uvela SAP S4HANA Cloud, najsavremeniji sistem za upravljanje poslovanjem, što je jedan od najvećih skokova koje je kompanija napravila u svojim nastojanjima da ulaže u proces digitalizacije poslovnih procesa kompanije i njenog poslovanja. Tome u prilog govori i činjenica da je u junu 2021. godine Galenika postala dobitnik prestižne nagrade SAP Quality Award za region Centralne i Istočne Evrope za projekat inovativne poslovne transformacije kroz implementaciju ove platforme.

Miloš Nikolić, direktor sektora IT u Galenici predstavio je mobilnu aplikaciju Galix

Novinarima iz BiH predstavljena je mobilna aplikacija Galix, koja ima za cilj podršku u jačanju zdravih navika korisnika. U pitanju je aplikacija koja na jednom mestu, u realnom vremenu, pruža informacije o ekološkim i zdravstvenim uslovima u okruženju korisnika, a služi i kao svojevrsni digitalni podsjetnik koristan za dnevnu organizaciju ličnih obaveza i rutina vezanih za unaprjeđenje zdravog stila življenja.
Pored poslovnog predstavljanja koju je agenda sadržavala, organizatori su mislili na svaki detalj kako bi novinarska ekipa koja je išla u posjetu Galenici i Beogradu, imali i sate odmora kako bi mogli uživati i u čarima koje nudi sam grad Beograd.