GIKIL najavio podnošenje zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole

0
743
Ministrica Edita Đapo na odvojenim sastancima razgovarala s predstavnicima Uprave i Sindikata GIKIL-a

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo danas je na odvojenim sastancima razgovarala s predstavnicima Uprave GIKIL-a d.o.o. Lukavac i generalnim direktorom Dabasheshom Gangulijem, te s predstavnicima Sindikata radnika GIKIL-a s kojima je razgovarala o aktualnoj situaciji nakon što je ovo privredno društvo ostalo bez okolišne dozvole.
Predstavnici GIKIL-a d.o.o. Lukavac izvijestili su ministricu Đapo da će ovih dana biti potpisan ugovor s jednom od certificiranih konsultantskih kuća za izradu zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole. Problemi u GIKIL-u nastali su uslijed neodgovornog odnosa Uprave ovog privrednog društva koje nije poštovalo mjere zaštite okoliša propisane okolišnom dozvolom.
Prema najavi GIKIL-a, u završnoj fazi je instaliranje sistema za kontinuirani monitoring utjecaja na okoliš, kao i određene mjere za reduciranje emisija otrovnih materija u vodu, zrak i zemlju, o čemu će biti obaviještene nadležne institucije.
“Nije sporno da su sve nadležne institucije zainteresirane za očuvanje radnih mjesta, ali GIKIL je dio velike multinacionalne kompanije koja mora poštovati zakone Bosne i Hercegovine i pokazati društvenu odgovornost, jer naši građani imaju pravo i treba da rade u pristojnim uvjetima i žive u zdravom okruženju”, rekla je ministrica Đapo.
Kada privredno društvo GIKIL d.o.o. Lukavac ispuni zakonom propisane uvjete i u skladu sa njima podnese zahtjev za izdavanje okolišne dozvole, Federalno ministrastvo okoliša i turizma će ga odmah dati u procedure, saopćeno je.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here