Globalno tržište pametnih telefona se oporavlja

0
104
Predviđa se daljnji godišnji rast tržišta pametnih telefona u četvrtom kvartalu 2023.

Globalno tržište pametnih telefona doživjelo je značajan oporavak u novembru 2023. godine, bilježeći prvi godišnji rast prodaje od juna 2021. i prekidajući niz od 27 mjeseci godišnjeg pada. Ovaj preokret označava novembar kao mjesec s najvećom prodajom pametnih telefona od prošloga januara, pokazuju podaci Counterpoint Researcha.
Vodeću ulogu u ovom oporavku imaju tržišta u razvoju s najvećim godišnjim rastom zabilježenim u regiji Bliskog istoka i Afrike, a slijede ih Kina i Indija. Iz Counterpointa navode da je oporavak najviše potaknut kontinuiranim napretkom u navedenim regijama, ali i Huaweijevim povratkom na kinesko tržište te početkom blagdanske sezone u Indiji.
Napominje se, također, da je jedan od faktora rasta bilo i nešto kasnije lansiranje serije iPhonea 15 u usporedbi s prošlom godinom. Jednotjedna odgoda ovogodišnjeg početka prodaje Appleovih novih mobitela, značila je da se puni učinak prodaje osjetio tek u novembru, prenosi Bug.hr. S obzirom na ovaj oporavak, Counterpoint Research predviđa daljnji godišnji rast tržišta u četvrtom kvartalu 2023. godine.