Godišnja inflacija u RS u junu 1,4 posto

0
389
Cijene hrane, pića, duhana, stanovanja, komunikacije ostali su nepromijenjeni na mjesečnom nivou

Potrošačke cijene u Republici Srpskoj u junu 2021. godine u odnosu na prethodni mjesec u prosjeku su ostale nepromijenjene, dok su u odnosu na isti mjesec prethodne godine u prosjeku više za 1,4%.
Posmatrano po odjeljcima namjene potrošnje (COICOP) u junu u odnosu na maj 2021. godine, indeksi odjeljaka Prevoz i Ostala dobra i usluge viši su za po 0,6%, indeks odjeljka Rekreacija i kultura viši je za 0,5%, indeks odjeljka Namještaj i pokućstvo viši je za 0,3%, dok su indeksi odjeljaka Stanovanje i Restorani i hoteli viši za po 0,1%.
Indeksi odjeljaka Hrana i bezalkoholna pića, Zdravstvo i Obrazovanje ostali su nepromijenjeni. Indeks odjeljka Odjeća i obuća niži je za 3,0%, indeks odjeljka Alkoholna pića i duvan niži je za 0,2%, dok je indeks odjeljka Komunikacije niži za 0,1%.
Od 12 glavnih odjeljaka proizvoda i usluga, više cijene na godišnjem nivou zabilježene su u osam, niže u tri, dok su cijene u jednom odjeljku ostale nepromijenjene, podaci su Zavoda za statistiku RS.
Najveći godišnji rast cijena u junu 2021. zabilježen je u odjeljku Prevoz 8,5%, zbog viših cijena u grupi Goriva i maziva od 15,6%, zatim u odjeljku Alkoholna pića i duhan 1,6%, usljed viših cijena u grupi Duhan od 2,1%, potom u odjeljku Hrana i bezalkoholna pića 1,5%, zbog povećanja u grupi Ulja i masnoće od 23,2%, zatim u odjeljku Namještaj i pokućstvo 0,9%, zbog viših cijena u grupama Mali alati za domaćinstvo od 2% i Namještaj i komadi namještaja od 1,8%…
U odjeljku Zdravstvo cijene su u prosjeku ostale nepromijenjene.
Najveći pad cijena na godišnjem nivou, u junu 2021. zabilježen je u odjeljku Odjeća i obuća od 9,3%, usljed sezonskih sniženja konfekcije i obuće tokom godine, dok je smanjenje od 0,2% zabilježeno u odjeljku Komunikacije, zbog nižih cijena u grupi Telefonska i telefaks oprema od 5,8%. Niže cijene od 0,1% zabilježene su u odjeljku Obrazovanje, usljed sniženja u grupi Predškolsko obrazovanje od 1,4%.