Goldman Sachs zaposlenima uvela pravo na neograničeni godišnji odmor

0
698
Goldman Sachs omogućila senior bankarima da odu na odmor koliko god žele

Američka investiciona banka Goldman Sachs saopštila je svojim starijim (senior) bankarima da će im biti dozvoljeno da odu na odmor koliko god žele kako bi mogli da se ‘odmore i napune baterije’.
Prema novoj šemi ‘fleksibilnog odmora’ koja je uvedena od 1. maja, partneri i generalni direktori biće slobodni da uzmu slobodno vrijeme kada je to potrebno bez neke posebne dozvole, saopćila je banka Goldman Sachs.
Takođe, više mlađih bankara, koji će i dalje imati pravo da uzmu samo fiksni broj plaćenih slobodnih dana, dobijaju najmanje dva dodatna dana godišnjeg odmora. Precizni detalji regresa za svaki region biće saopšteni posebno, rekli su zaposlenima u banci.
Od 2023. godine zaposleni na svim nivoima će morati da provedu najmanje tri nedjelje van posla godišnje, uključujući najmanje jednu punu nedjelju uzastopnih slobodnih dana.
Promjene su uslijedile nakon ispitivanja Goldmanovih radnih praksi prošle godine kada je grupa mlađih analitičara investicionog bankarstva rekla menadžmentu da rade u ‘nehumanim’ uslovima, radeći u prosjeku 95 sati nedjeljno sa pet sati sna noću.
Analitičari su predstavili prijedloge kao što je ograničavanje radne nedjelje na 80 sati i poštovanje postojeće politike da mlađi bankari ne bi trebalo da rade između petka u 21 čas i nedelje ujutru.
U dopisu osoblju Goldman je naveo da je posvećen da zaposlenima pruži različite povlastice i ponude kako bi osigurao blagostanje, prenosi BIZLife.
Ukidanje ograničenja na količinu plaćenih dana odmora koje stariji bankari mogu uzeti primenjivaće se širom svijeta.
Promjene koje je izvršio Goldman dolaze u trenutku kada se banke ‘otimaju’ za talente koje je rezultiralo velikim povećanjem plata i novim inicijativama za poboljšanje ravnoteže između posla i privatnog života.