Goodyearova guma od 90% održivih materijala štedi gorivo i struju

0
279
Goodyear predstavio gumu načinjenu od 90% materijala iz ekološki održivih izvora

Zagađenje koje proizvode automobili ne dolazi samo od ispušnih plinova, već velikim dijelom i od guma, koje se u velikoj mjeri danas proizvode iz neobnovljivih materijala. Gume trošenjem stvaraju i štetne lebdeće čestice s ugljikovim spojevima, pa nije čudo da proizvođači već neko vrijeme pokušavaju proces proizvodnje učiniti ekološki prihvatljivijim.
Novi korak u tom smjeru načinili su u američkom Goodyearu, predstavivši demo gumu, načinjenu od 90% materijala iz ekološki održivih izvora. Ova guma već je prošla interne, ali i neovisne vanjske regulatorne testove, navodi Autonet.hr.
Materijal za izradu ove gume sastoji se od 17 odvojenih sastojaka, od kojih se dobiva 12 komponenata. Među ostalim, tu je ugljična čađa, dobivena od metana, ugljikovog dioksida, biljnog ulja i pirolizom starih guma, što značajno umanjuje ugljični otisak nove, održive gume. Nadalje, u proizvodnji se koriste ekološki resursi umjesto proizvoda na bazi petroleja. Tu je sojino ulje (za održanje mekoće pri niskim temperaturama), borova smola (za bolje prianjanje na podlogu) te silicijev dioksid dobiven od otpadne rižine ljuske (za bolje držanje ceste i manju potrošnju goriva).
Tradicionalni materijali poput metala za strukturne žice ili poliestera dobiveni su recikliranjem.
Goodyear je ovime pokazao da je spreman za ekološku budućnost transporta. Prema njihovom planu, već ove će godine u proizvodnju i prodaju ući slična guma, s do 70% održivih materijala. Već sada surađuju s dobavljačima kako bi mogli pribavljati dovoljne količine sirovina za proizvodnu 90% održivih guma u skorijoj budućnosti, dok 100% održive gume planiraju u prodaju pustiti do 2030. godine.
Osim svojih ekoloških i voznih svojstava, koja su zadovoljila na testiranjima, nova 90% održiva guma pokazala je i niži otpor kotrljanja od usporedive gume, načinjene od tradicionalnih materijala. To znači da će ona biti efikasnija i da će omogućiti nižu potrošnju pogonske energije, što bi posebno moglo pogodovati električnim vozilima.