Volvo i Stellantis napuštaju evropsko udruženje ACEA

0
520
Stellantis i Volvo najavili da će napustiti udruženje evropskih proizvođača automobila - ACEA

Prošloga mjeseca veliki globalni koncern Stellantis najavio je kako će do kraja godine napustiti udruženje evropskih proizvođača automobila, ACEA. Njihov plan je napustiti sadašnje okruženje te osnovati vlastiti Freedom of Mobility Forum, mjesto na kojem će okupljati istomišljenike, primarno kada je riječ o budućnosti održive mobilnosti i ključnih izazova današnjice.
U saopćenju Stellantis nije pojasnio svoje razloge niti naveo bilo kakve pojedinosti oko neslaganja sa udruženjem ACEA. Napisali su tek da će njihov forum biti ‘mjesto za razmjenu mišljenja zasnovanih na činjenicama’.
Ove sedmice i Volvo je najavio kako će napustiti isto lobističko udruženje, ali uz malo jasnije navedene razloge. European Automobile Manufacturer’s Association (ACEA), prema njihovom uvjerenju, ima vrlo različite poglede na strategiju elektrifikacije i prelaska na transport s nultim emisijama. Volvo je, podsjetimo, najavio kako planira do 2030. godine postati 100% električna marka vozila te kako će načiniti značajne pomake u smjeru dekarbonizacije proizvodnje. U te su napore najavili uložiti preko četiri milijarde eura, kako u nove pogone za proizvodnju vozila tako i u tvornice baterija.
ACEA je, pak, nakon odluke Evropske unije da zabrani prodaju automobila na fosilna goriva od 2035. godine iznijela službeni stav kako je ‘prerano za donošenje bilo kakve dugoročne strategije koja seže izvan ovog desetljeća’.
U Volvu su potom zaključili da im se strategija značajno razlikuje od one koju zastupa ovo udruženje, pa su odlučili napustiti ga, prenosi Autonet.hr. Do kraja 2022. godine ACEA će tako ostati bez Volva i Stellantisa, koji sa sobom odnosi marke Peugeot, Citroen, DS, Opel/Vauxhall, Fukang, Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Dodge, Fiat, Jeep, Lanciu, RAM i Maserati.