Google: Na Androidu u EU od sada pet pretraživača na izbor

0
1004
Kako bi izbjegao plaćanje kazni, Google je za tržište EU uveo promjene u Android OS

Kako bi se prilagodili pravilima Evropske komisije i izbjegli plaćanje daljnjih kazni za zloupotrebu dominantnog tržišnog položaja, u Googleu su uveli neke promjene u Android OS.
Podsjetimo, prošle godine je Google zbog Androida u Evropskoj uniji bio kažnjen sa 4,34 milijarde eura. Prema navodima Evropske komisije, Google je koristio Android na mobitelima kako bi, na tržišno nepošten način, povećavao svoju dominaciju na području pretraživanja Interneta. Kompanija je od proizvođača mobitela tražila da na uređaje predinstaliraju njihovu tražilicu i mobilni internetski preglednik, što je direktno dovodilo do preusmjeravanja korisnika na Googleove usluge, zaključila je tada EU.
Kako bi izbjegli ponovne kazne, u Googleu su sada odlučili promijeniti način na koji Android tretira internet pretraživače.

Korisnici će moći instalirati koje preglednike i pretraživače žele

Iz Googlea navode da će korisniku (nakon što prvi put nakon nove nadogradnje posjeti Play Store) biti ponuđen izbor od pet pretraživača i pet internetskih preglednika.
Korisnici će moći instalirati koje preglednike i tražilice žele, kažu iz Googlea, prenosi Bug.hr. Onima koji se odluče za preuzimanje neke od aplikacija za pretraživanje bit će ponuđeno i da odaberu zadanu tražilicu unutar Chromea.
Najavljeno je da će ove promjene biti implementirane u narednim sedmicama – kako za postojeće tako i za nove mobitele zasnovane na Androidu koji se koriste i prodaju u Evropskoj uniji.