Gotovo 80 zemalja traži pomoć MMF-a, slijedi globalna recesija

Investitori su već povukli 83 milijarde američkih dolara s tržišta u nastajanju, od početka krize, što je najveći zabilježeni odliv kapitala ikad

0
971
Kristalina Georgieva, direktorica Međunarodnog monetarnog fonda

Ministri finansija G20 i guvernera centralnih banaka 20 najvećih ekonomija svijeta dogovorili su na telekonferenciji da će koordinirati svoje djelovanje u pogledu sve ozbiljnije pandemije koronavirusa kako bude potrebno.
Direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je da su posljedice pandemije Covid-19 već nemjerljive i da sve zemlje moraju zajedno raditi na zaštiti ljudi i ograničavanju ekonomske štete.
Kazala je da su negativni izgledi za globalni ekonomski rast u 2020. Zapravo, očekuje se recesija kao i tokom globalne finansijske krize 2008. godine ili još gore. Georgieva je ipak optimistična za 2021. godinu kada se očekuje oporavak.
“Sada je najvažnije ojačati zdravstvene sisteme – svuda. Što se brže zaustavi virus, brži će i snažniji biti ekonomski oporavak”, kazala je direktorica MMF-a.
“Mi snažno podržavamo vanredne fiskalne akcije koje su mnoge zemlje već poduzele kako bi poboljšale zdravstvene sisteme i zaštitile pogođene radnike i firme. Pozdravljamo poteze glavnih centralnih banaka na olakšavanju monetarne politike. Ti napori u interesu su i globalne ekonomije”, izjavila je Georgieva.
Direktorica MMF-a istakla je da su napredne ekonomije uglavnom u boljoj situaciji u suzbijanju krize, dok će se mnoga tržišta u nastajanju i zemlje sa niskim prihodima suočiti sa značajnim izazovima.
“Investitori su već povukli 83 milijarde američkih dolara s tržišta u nastajanju, od početka krize, što je najveći zabilježeni odliv kapitala ikad. Posebno smo zabrinuti zbog zemalja s niskim prihodima i to je pitanje na kojem blisko sarađujemo sa Svjetskom bankom”, kazala je direktorica MMF-a.
Georgieva je kazala i šta MMF možemo učiniti u podršci članica ove međunarodne finansijske institucije.
“Snažno ćemo ubrzati finansiranje u vanrednim situacijama – gotovo 80 zemalja traži našu pomoć – i blisko sarađujemo sa drugim međunarodnim finansijskim institucijama da odgovorimo na ovu krizu. Spremni smo i za raspoređivanje svih naših kreditnih kapaciteta od 1 biliona USD. Takođe, tražimo i druge dostupne opcije. Nekoliko zemalja s niskim i srednjim dohotkom zatražilo je od MMF-a da izvrši raspodjelu SDR-a, kao što smo to radili u vrijeme Globalne finansijske krize, a ovu mogućnost razmatramo”, kazala je Georgieva.
Ona je dodala da su glavne centralne banke pokrenule bilateralne linije razmjene sa zemljama na tržištima u nastajanju.