Osiguravatelji: Zatvaranje tržišta negativno bi se odrazilo na evropsku ekonomiju

0
506
Osiguravatelji u segmentu životnih osiguranja nastoje ograničiti isplate povezane s pandemijom Covid-19

Grupa od deset udruženja koja predstavljaju značajan dio kompanija za finansijske usluge, razmjene, fondove i potrošače, uključujući i Evropsko udruženje osiguravača i reosiguravača koje okuplja nacionalna osiguravajuća udruženja iz 34 evropske države, poslali su dopis evropskim i nacionalnim kreatorima politika naglašavajući važnost održavanja evropskih finansijskih tržišta otvorenima i tokom pandemije koronavirusa (COVID-19).
U pismu se navodi da finansijska tržišta pružaju kritičnu infrastrukturu za evropsku ekonomiju. Oni služe potrebama sudionika za prikupljanjem kapitala, upravljanjem investicijama, pristupom gotovini i upravljanju rizikom na načine koji utječu i na maloprodajne i institucionalne investitore. Ova su tržišta također spremna izdržati izvanrednu volatilnost i stres pod kojima sada posluju.
Međutim, zatvaranje tržišta negativno bi se odrazilo na evropsku ekonomiju. U stvari, čak i uporne glasine o zatvaranju tržišta već same izazivaju štetne efekte.
Potpisnici stoga pozivaju kreatore politika da daju zajedničku izjavu kako bi signalizirali da će evropska finansijska tržišta i dalje djelovati. To je neophodno za izgradnju povjerenja na tržištu te potvrdu da su tržišta najpotrebnija u vrijeme ekonomske nesigurnosti.