Gradnja poslovne obrtničke zone planirana u goraždanskom naselju Rasadnik

0
195
Ministar Zukić razgovarao je s premijerkom BPK o poboljšanja statusa obrtnika i poduzetništva

Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić danas je boravio u Bosansko-podrinjskom kantonu – Goražde (BPK). Tokom susreta s kantonalnom premijerkom Aidom Obućom razgovarano je o dosadašnjim, te budućim aktivnostima i međusobnoj saradnji s ciljem poboljšanja statusa obrtnika i poduzetništva.
Ministar Zukić kazao je da bi raspodjela finansijskih sredstava obrtnicima i ostalim samostalnim djelatnostima, u skladu sa Uredbom Vlade FBiH trebala krenuti krajem ove budžetske godine.
“Ta sredstva trebala da se upute prije svega obrtima i drugim samostalnim djelatnostima, a u svrhu refundacije odnosno finansijske pomoći isplaćenih plaća u periodu krize. Svi oni koji su uredni poreski obveznici, koji su obezbjedili da ne bude otpuštanja radnika i imali su kontinuitet zaposlenosti, ostvarit će pravo bez potrebe apliciranja. Dakle, mi ćemo u Ministarstvu kroz posebnu aplikaciju objaviti sve one koji spadaju u tu kategoriju, ostaviti mogućnost ako se dese eventualni problemi i greške da neko ko je uredan poreski obveznik ne nalazi se na tom spisku, da to posredstvom Poreske uprave dokaže i svi će ostvariti pravo, po prosječnom zaposlenom određen iznos sredstava će se kretati između 1.000 i 1.200 KM”, pojasnio je Zukić.
Premijerka Obuća je upoznala ministra Zukića da je trenutno na području BPK-a 289 obrtnika i srodnih djelatnosti koji zapošljavaju oko 500 radnika te da su prošle i ove godine godine, u skladu s mogućnostima, izdvojili određena finansijska sredstva kako bi im pomogli u saniranju posljedica slabog poslovanja uzrokovanog pandemijom Covid-19.
Ohrabrujućom je ocijenila činjenicu da će u skladu sa Uredbom koju je donijela Vlada FBiH, od Federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, ova kategorija biti potpomognuta iznosom od 60 miliona KM.
“I nova zakonska rješenja koja su u pripremi od nadležnog federalnog ministarstva su ohrabrujuća u smislu da će se i zakonski regulisati ova značajna oblast i načini bolje i kvalitetnije podrške kada su ove kategorije u pitanju. Takođe, zajedno smo prepoznali i određene infrastrukturne projekte koji će se realizirati tokom 2022. godine na području našeg kantona”, istakla je Obuća.
Ministar Zukić je s domaćinima i predstavnicima Obrtničke i Privredne komore FBiH prisustvovao i prezentaciji idejnog projekta buduće poslovne obrtničke zone čija je gradnja planirana u goraždanskom naselju Rasadnik, u čemu je obećao i podršku resornog ministarstva.
“Ova ideja je zaista originalna, perspektivna i može poslužiti kao primjer svim drugim kantonima. Nadam se da ćemo za godinu dana biti u prilici da prisustvujemo otvaranju ovog objekta”, kazao je ministar Zukić.